Startpagina Paarden

Kennismaking met een nieuwe fokker van het Belgisch trekpaard

Tijdens een huifkartocht ingericht door de Paardenkwekersbond van West-Vlaanderen op 5 mei, knoopten we een gesprek aan met de familie Dommecent uit Sint-Jacobs-Kapelle. Kris Dommecent van Stal het Doornhof is een nieuwe fokker van het Belgisch trekpaard.

Leestijd : 3 min

Vader Kris is van beroep dakwerker – van vader op zoon. Vanuit zijn jeugd was hij altijd begaan met pony’s, maar de interesse voor trekpaarden kriebelde al wanneer hij op nabijgelegen boerderijen deze stoere viervoeters bezig zag op het veld.

Eerste fokervaringen

Rond de eeuwwisseling ging het hek van de dam toen hij 2 bruine oudere trekpaardmerries kocht van een boer uit de streek van Aalter die stopte met landbouwactiviteiten. Het fokken met Siska en Sophie viel echter tegen, zodat hij bij Debaene de vosse merrie Louise van het Groothof kocht en deze dan meestal kruiste met de voshengst Igor van Gaasbeek.

De meerdere mannelijke producten werden verkocht en de weinige merrieveulens werden verder gehouden om de weiden te begrazen. Rond 2020 waren de 3 kinderen groter en door de paardenmicrobe gebeten. Vooral de oudste zoon Bjarne is zeer gebeten om deel te nemen aan prijskampen. Er werd hiervoor gekeken naar betere, vooral vosse paarden.

Verdere uitbreiding van stal het Doornhof

Bij Imschoot werd Mariska van de Roond gekocht, die drachtig was van Milo van Luchteren. Daaruit is een vosschimmel veulen Marie van het Doornhof geboren. Ook voor een veulen geldt ‘alleen is maar alleen’ en dus werd de vosse Merel van ‘t Merelhof (v. Vic van de Dellehoeve) – fokker Alain De Vlieger, gekocht om haar gezelschap houden.

Met deze 2 jonge paarden wordt er meestal in West-Vlaanderen meegedongen aan prijskampen. Dit jaar moest Mariska plaatsmaken voor Fran van ‘t Merelhof (v. Robert van het Clerckshof), die als vosse veulen opgeleid wordt door zoon Bjarne. Onlangs heeft de bekende hengst Baziel van de Maalderij, in mede-eigendom met mevrouw De Grave, zijn onderkomen gevonden in stal het Doornhof, met als doel een eigen vosse fokkerij te beginnen.

Merkwaardig is dat de 2 andere kinderen, Bjente en Bjorve, ook actief zijn in en rond de trekpaardenshow van de familie De Brabander. Vooral de jongste, die 8 jaar oud is, staat helemaal fier en onverschrokken bovenaan de fameuze piramide tijdens de shows. Vermeldenswaardig is de vrouw des huize Dommecent, die zeer actief is voor de West-Vlaamse paardenkwekersbond. Zij verzorgt illustraties en stelt het ledenblad op van de West-Vlaamse vereniging.

De toekomst

Toekomstgericht is voor Kris het fokken van een goed voskleurig paard het belangrijkste. Voor de kinderen zijn de prijskampen en de recreatie belangrijk. Wij zagen dat het goed was om zo een gedreven familie bezig te zien, want het is nodig voor het voortbestaan van ons Belgisch trekpaard. Bovendien vernamen we ook dat alweer enkele bekende fokkers in West-Vlaanderen van plan zijn om ermee op te houden, gezien hun leeftijd.

Nog dank aan het bestuur van West-Vlaanderen voor deze verzorgde geslaagde namiddag in Oostduinkerke bij de gekende garnaalvisser Dominique Vandendriessche. Dominique reed met 2 huifkarren getrokken door Belgische trekpaarden door het natuur-duinengebied. Met regelmatige tussenstops en nadien een stevige maaltijd, keerden we voldaan terug naar huis.

Succes gewenst aan de familie Dommecent.

Ides Versyck

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken