Startpagina Wetgeving

EU-lidstaten krijgen opnieuw meer inspraak in landbouwbeleid

Het Europese gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) moet veel flexibeler en moderner. Dat staat in een nota die Eurocommissaris voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling Phil Hogan woensdag heeft voorgesteld. De lidstaten zelf moeten weer meer inspraak krijgen, en zelf strategische plannen voor de landbouwsector indienen die zijn afgestemd op de gezamenlijke EU-doelstellingen rond bijvoorbeeld klimaat. "Maar van hernationalisatie is geen sprake", benadrukt de Europese Commissie.

Leestijd : 2 min

Het gemeenschappelijk landbouwbeleid is een van de belangrijkste domeinen in de Europese politiek. Het systeem dateert al van 1962. Twee jaar geleden werden er al enkele kleinere aanpassingen doorgevoerd, maar Hogan wil een veel ruimere hervorming. De EU moet daarbij veel meer inspelen op de grotere onzekerheid in de sector, de dalende prijzen en de nieuwe internationale akkoorden rond klimaatverandering en duurzame ontwikkeling, vindt hij.

De sector zelf vroeg dan weer meer flexibiliteit en eigen bevoegdheden: het landbouwbeleid is nu te vaak eenheidsworst, waar de verschillen tussen de lidstaten op vlak van agricultuur vaak gigantisch zijn. Hogan kan zich daarin vinden. "Flexibiliteit is nodig. Niemand kan beweren dat Finland en Griekenland dezelfde soort landbouw hebben." De lidstaten zullen dus opnieuw meer eigen inspraak krijgen, al is er volgens hernationalisatie volgens de Commissie geen sprake.

De Commissie stelt in de nota haar visie op het beleid vanaf 2021 voor. Daarvoor moet ook een nieuwe meerjarenbegroting worden vastgelegd. De commissie komt voor de zomer van 2018 met concrete voorstellen.

De Boerenbond is voorzichtig positief over de plannen, al houdt hij wel een slag om de arm. "Het budget blijft de grote onbekende", klinkt het. "De Commissie geeft duidelijk aan dat ze de evoluerende uitdagingen op economisch, maatschappelijk en ecologisch gebied goed heeft begrepen. Of de ambitieuze plannen kans op slagen hebben, is echter niet alleen afhankelijk van de verdere concrete uitwerking, maar ook en vooral van een duurzaam en stabiel budgettair kader voor het GLB. En dat is op dit ogenblik en zeker tot begin 2018 de grote onbekende factor", zegt voorzitster Sonja De Becker. "Voor ons is de verdere verduurzaming van de Europese landbouwsector een gezamenlijke verantwoordelijkheid die moet gedragen worden door zowel de boer, de burger als d e consum ent", klink het. "Het is niet aanvaardbaar dat landbouw steeds meer opdrachten toegeschoven krijgt met een steeds verder krimpend budget."

Dat de lidstaten meer autonomie zouden krijgen, is dan weer zeker goed nieuws voor de Vlaamse boer, meent de Boerenbond. "Dit is een uitgelezen kans voor de Vlaamse landbouw, want die heeft een specifiek profiel dat samengaat met de sterk verstedelijkte en versnipperde context en dat zijn eigen uitdagingen meebrengt. Nu nog voldoende budget om dit waar te maken", besluit De Becker.

Belga

Lees ook in Wetgeving

Meer artikelen bekijken