Demir maakt van water politiek breekpunt
Na de zware overstromingen in Voeren en wateroverlast elders in Vlaanderen, roept Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) haar collega-beleidsmakers op om ‘eindelijk de ernst van de problematiek van wateroverlast in te zien’. Ze roept op om het investeringsritme voor de Blue Deal en klimaatadaptatie te verhogen in de volgende bestuursperiode.

Na de wateroverlast van de afgelopen week werd de Limburgse gemeente Voeren geteisterd door bijzonder zware overstromingen. De situatie is er erger dan de overstromingen van 2021. “Met meer dan 70 millimeter neerslag op enkele uren is dit een ongeziene en dramatische gebeurtenis”, aldus Demir. Dat de Vlaamse regering de overstromingen als ramp zal erkennen, waardoor Vlaanderen kan bijspringen met schadevergoedingen, is volgens haar de evidentie zelve. Maar er moet voor Demir meer gebeuren om zo’n rampscenario’s te vermijdenn, waarvoor ze kijkt naar de Blue Deal.
Met de Blue Deal investeerde Demir al een half miljard euro in het Vlaams waterbeleid. De overstromingen van de afgelope week bewijzen volgens haar dat dat bedrag nog verder verhoogd zal moeten worden.
“Wegkijken is geen optie meer”, zegt Demir. “Of je nu als Vlaams Belanger of cd&v'er op dit departement zit, zal je rekening houden met de natuur. Mensen naar de mond praten en de realiteit negeren zal het water niet tegenhouden. 'Weer van ons' roepen of natuurverenigingen verketteren, zal de problemen niet oplossen.”
Demir gaat verder: “Het investeringsritme voor klimaatadaptatie moet verder verhoogd worden. Men heeft dezer dagen de mond vond vol van politieke breekpunten. Welnu, dit is er een voor mij. De veiligheid van de mensen in en nabij watergevoelig gebied, het voorbereiden van de toekomst, dat is voor mij een breekpunt.”
De komende jaren wordt er immers steeds meer extreem weer verwacht. Hoewel het aantal dagen dat het regent gemiddeld zal afnemen, zal de hoeveelheid water dat uit de lucht valt, toenemen. Met andere woorden, meer regen op kortere tijd. “Laat net dat, in combinatie met de bekende Vlaamse verharding, een gevaarlijke mix zijn die tot veel meer overstromingen zal leiden”, schrijft Andy Pieters, woordvoerder van Demir, in een persbericht.
Minister van Water
“Op het vlak van klimaatverandering zijn er politici die niet alleen het bestaan van het zonlicht, maar tegenwoordig zelfs dat van de regen ontkennen”, besluit de minister. “Ik roep hen op om eindelijk hun verantwoordelijkheid op te nemen. Natte natuur en klimaatadaptatie gaan niet over bosjes, vleermuizen of salamanders, maar over mensenlevens. Dit gaat over de toekomst. Daarover sluiten wij geen compromissen.”
Ook volgende legislatuur moet de Blue Deal voor Demir een prioriteit blijven. Daarom verankerde ze het in een Blue Deal decreet en pleitte ze er recent voor om alle Vlaamse waterbevoegdheden bij 1 minister van Water onder te brengen. Ook een Blue Deal voor de Europese Unie is voor haar een must.
“Zodat ook stroomopwaarts in Wallonië en andere landen water wordt vastgehouden in plaats van afgevoerd naar ons”, klinkt het. “Het water stroomde immers van Wallonië naar Voeren. Alles wat daar niet opgevangen kan worden, stroomt naar hier. Dat betekent dat we meer dan ooit verder moeten gaan met ruimte maken voor water. Water kent geen grenzen. We zullen dus samen met onze buurlanden, maar ook bijvoorbeeld met Wallonië, moeten bekijken welke initiatieven we kunnen nemen om zulke rampen tot een minimum te beperken.”