Startpagina Veeteelt

Voorzorgen inzake colostrum en IBR

Antimlichamen tegen het IBR-virus die in colostrum zitten, kunnen voor problemen zorgen. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Leestijd : 2 min

Veehouders kennen de voordelen van colostrum, dat bij de geboorte aan kalveren wordt gegeven. Dit mengsel van melkafscheiding en bloedserum helpt het pasgeboren kalf te beschermen, meer bepaald door het hoge gehalte aan antilichamen.

Kalveren worden geboren zonder antilichamen. Na de geboorte is hun enige bron van antilichamen het colostrum van de moeder of de toediening van in de handel verkrijgbare, gereconditioneerde colostrum afkomstig van inrichtingen die brucellose-, leukose- en tuberculosevrij zijn. Dit gereconditioneerde colostrum is gegarandeerd vrij van antilichamen tegen deze 3 ziekten.

Aanwezigheid leidt tot bijzondere opvolging

Met de vooruitgang in de bestrijding tegen Infectieuze Boviene Rhinotracheïtis (IBR) kan de aanwezigheid van antilichamen tegen het IBR-virus of het IBR-vaccin in dit colostrum problematisch worden. De aanwezigheid van de antilichamen (IgB en IgE) in het bloed van jonge runderen gedurende meerdere weken (of zelfs meerdere maanden) na de inname van colostrum interfereert immers op de eliminatie op korte termijn van gE-positieve runderen en op de aangekondigde stopzetting van de vaccinatie in het IBR-uitroeiingsprogramma.

Deze dieren die drager zijn van antilichamen worden apart opgevolgd, wat ertoe kan leiden dat de veehouder ze moet afvoeren in toepassing van de geldende regelgeving (KB van 18/04/2024).

Om deze situatie te voorkomen, is de toepassing van goede hygiënepraktijken de huidige oplossing: elke veehouder moet toezien op de kwaliteit van het colostrum dat hij aan zijn kalveren geeft.

Colostrum zonder antilichamen

In een IBR-vrij beslag geeft de veehouder aan zijn kalveren bij voorkeur colostrum van zijn eigen koeien. Het gewone gereconditioneerde colostrum dat op de markt beschikbaar is, biedt geen gelijkaardige garantie. Indien nodig is er op de markt colostrum verkrijgbaar dat gegarandeerd ‘IBR-antilichaam negatief’ is. Dit colostrum bevat dan geen IBR-antilichamen. Het gebruik van dit type colostrum stelt de veehouder in staat om te voorkomen dat IBR-antilichamen in het bloed van zijn jonge runderen verschijnen na de opname van colostrum.

Ook voor een niet-vrij beslag kan colostrum dat gegarandeerd IBR-antistof negatief is, gebruikt worden om te voorkomen dat er na de opname van colostrum IBR-antilichamen in het bloed van de jonge runderen aangetroffen worden.

FAVV

Lees ook in Veeteelt

Nieuwe gevallen van IBR vastgesteld

Veeteelt Deze week werden op verschillende plaatsen in Vlaanderenenkele gevallen van Infectieuze Boviene Rhinotracheïtis (IBR) vastgesteld. De oorzaak was volgens Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) telkens gelinkt aan handel in combinatie met een gebrekkige bioveiligheid.
Meer artikelen bekijken