Startpagina Milieu

Vlaamse regering blijft tegen natuurherstelwet

Tijdens een boerderijbezoek in Essen op 23 mei bevestigt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) de tegenstand van zijn regering tegen de natuurherstelwet. Gisteren vroegen een dertigtal actievoerders van verschillende middenveldorganisaties om alsnog de natuurherstelwet over de streep te trekken.

Leestijd : 2 min

“We blijven het Vlaams standpunt behouden.” Met die woorden begraaft Jan Jambon, minister-president van de Vlaamse regering, op een melkveehouderij in Essen de natuurherstelwet. Tot nu toe moest België zich altijd onthouden over de natuurherstelwet, aangezien Vlaanderen zich ertegen kant.

In maart haalde het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de EU de wet nog van de agenda omdat de nodige meerderheid niet behaald werd. Mocht Vlaanderen, of een andere lidstaat dat tot nu toe onthouding of tegen stemt, toch haar kar keren, zou de wet op de Europese Milieuministerraad van 17 juni goedgekeurd kunnen worden.

Dat is ook de boodschap van meer dan 60 mutualiteiten en milieu-, natuur- en landbouworganisaties. Woensdag 22 mei protesteerden een dertigtal actievoerders in hun naam aan een aantal Vlaamse kabinetten om de regering te vragen de wet alsnog over de streep te trekken.

Cruciaal voor natuur, gezondheid en mentaal welbevinden

Tevergeefs dus. Boerenbond reageert tevreden. “We zijn blij dat de Vlaamse regering bij haar standpunt blijft. De natuurherstelwet is een voorbeeld van wetgeving dat in je gezicht ontploft”, zegt Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens.

Heleen De Smet, beleidsexpert Bond Beter Leefmilieu voeding en landbouw, reageert dan weer teleurgesteld over de beslissing van de Vlaamse regering: “Dit weekend nog stonden delen van Vlaanderen onder water. De natuurherstelwet heeft net als doel meer ruimte te geven aan natuur, om zo grote overstromingen te helpen voorkomen. Wie echt begaan is met slachtoffers van extreme weersomstandigheden, durft te kiezen voor robuuste natuurwetgeving. De natuurherstelwet is niet alleen cruciaal voor onze natuur, maar ook voor onze gezondheid en ons mentaal welbevinden. Vlaanderen blokkeert eigenhandig een goedkeuring die gewoon een formaliteit zou mogen zijn. Het is pijnlijk dat deze belangrijke wetgeving ondergeschikt gemaakt wordt aan verkiezingskoorts.”

Juridische gevolgen voor vergunningskader

De natuurherstelwet moet de achteruitgang van de Europese natuur stoppen en terug herstellen. Zo zou tegen 2030 in minstens 20% van de land- en zeegebieden in Europa herstelmaatregelen getroffen moeten worden en tegen 2050 in alle ecosystemen waar herstel nodig is. Tegen 2030 moet verder minstens 30% van de habitattypes die onder de nieuwe wet vallen in goede staat hersteld worden, tegen 2040 60%, en tegen 2050 90%.

In november moest België zich al onthouden bij de stemming over het politiek compromis van de natuurherstelwet, omdat Vlaanderen meer tijd vroeg voor bijkomende impactstudies. Toen die er waren, besloot de Vlaamse regering dat de juridische gevolgen voor het vergunningskader te groot zouden zijn.

ThD

 Dit artikel werd op 23 mei om 19:09 geüpdatet met de reactie van Bond Beter Leefmilieu.

Lees ook in Milieu

Boeren op peil: Subirrigatie moet water beter vasthouden in Arendonk

Akkerbouw Landbouwers Paul en Stéphane de Cartier van de Kruisberghoeve in Arendonk beschermen hun watervoorraden met de aanleg van subirrigatie op 3 van hun landbouwpercelen, in het kader van het project ‘Boeren op peil in Oud-Turnhout en Arendonk’ (Bopota). Een systeem van buizen met gaten, onder meer ter hoogte van de wortels van de planten, zal het water rechtstreeks leiden naar waar het nodig is.
Meer artikelen bekijken