Startpagina Milieu

België haalt stemming over natuurherstelwet van agenda

De Europese ministers van Milieu gaan maandag 25 maart dan toch niet stemmen over de natuurherstelwet. Omdat het Belgische voorzitterschap van de Raad van oordeel is dat er geen meerderheid voorhanden is, wordt de stemming uitgesteld. Dat heeft Belga vrijdag uit goede bron vernomen.

Leestijd : 2 min

Voor de goedkeuring is een zogenoemde gekwalificeerde meerderheid van lidstaten nodig die 'ja' stemmen. Het moet om minstens 15 van de 27 lidstaten gaan, die samen 65% of meer van de EU-bevolking vertegenwoordigen.

De natuurherstelwet werd vorige maand al goedgekeurd door het Europees Parlement, maar lijkt nu te struikelen over de finale horde: de stemming in de Raad. Als tijdelijk voorzitter van de vergaderingen van de EU-lidstaten moet België als 'honest broker' proberen het dossier over de meet te krijgen.

Zoals het er nu naar uitziet, zal net geen gekwalificeerde meerderheid worden gehaald. België, Nederland, Italië, Polen, Hongarije, Oostenrijk, Finland en Zweden zijn de landen die hebben aangegeven zich te zullen onthouden of tegen te zullen stemmen. Daarmee zou de drempel van 65% nipt niet worden gehaald. Als één van die landen alsnog voor het ja-kamp kiest, geraakt de natuurherstelwet erdoor. Dat geldt dus ook voor België, dat zich wegens de verdeeldheid onder de deelstaten moet onthouden.

Volgens een diplomatieke bron zal het Belgische voorzitterschap het dossier ‘te gepasten tijde’ opnieuw op tafel leggen. Maar wanneer precies, is niet duidelijk.

Grean Deal zondebok

De natuurherstelwet moet het verlies aan biodiversiteit in Europa tegengaan en maakt deel uit van de Green Deal, een set van maatregelen die bedoeld zijn om de Europese economie klimaatneutraal te maken. In EU-kringen wordt erop gewezen dat zonder de boerenprotesten van de voorbije maanden het moeizame parcours dat de natuurherstelwet nu moet doorlopen, ‘er helemaal anders had uitgezien’.

Gevraagd naar een reactie zei Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vrijdag 22 maart dat de Europese Unie met een concurrentiehandicap kampt, maar dat de Green Deal niet als ‘zondebok’ mag worden gebruikt. “Die zet net het kader uit”, zei ze.

De Europese groenen zijn niet te spreken over de manier waarop de Raad de natuurherstelwet behandelt. De goedkeuring had een formaliteit moeten zijn, maar omdat de Nederlandse regering ‘onder druk van de rechtse partijen in het parlement’ tegen zal stemmen, ‘ligt het lot van de wet nu in de handen van Hongarijes onbetrouwbare eerste minister Viktor Orban’, luidt het in een persbericht.

“Dit is hoe de Europese Unie eruit zou zien als radicaal rechts de macht heeft”, zegt Europarlementslid Bas Eickhout (GroenLinks-PvdA). “De data en het wetenschappelijk onderzoek die aan de basis liggen van de natuurherstelwet zijn niet gewijzigd sinds de Raad en het Europees Parlement er een politiek akkoord over gesloten hebben. Integendeel: de waarschuwingen worden elke dag meer urgent en ernstig.”

Belga

Lees ook in Milieu

Meer artikelen bekijken