Startpagina Paarden

Marc Pollet van Stal de Voshoek, nieuwe fokker van Belgisch trekpaard

In paardenstad Torhout konden we kennismaken met Marc Pollet van Stal de Voshoek. Hij is actief bestuurslid van het Belgisch Trekpaard in West-Vlaanderen, en ook een nieuwe fokker van het Belgisch trekpaard.

Leestijd : 4 min

Marc is 53 jaar en heeft samen met broer Kris een bouwfirma, bvba Pollet, die een twaalftal mensen tewerkstelt. Vader Gabriel is de zoon van Julien Pollet, die geboren werd in 1911 en een vermaarde hoefsmid was tot zijn 80 jaar in de Voshoekstraat nabij Wijnendale bos. Zo werd de stalnaam ‘de Voshoek’ enkele jaren geleden gekozen als uithangbord van de nieuwe fokkerij.

Een stiel beoefenen

Gabriel mocht de hoefsmidstiel niet verder beoefenen van vader Julien, omdat die geen toekomst zag door de sterk opkomende mechanisatie in de landbouw en het transport, dat de paarden op de achtergrond verdrong. Zo begon hij een gemengd landbouwbedrijf uit te baten naast de hoefsmederij. Zonen Kris en Marc werden geboren en mochten op hun beurt niet boeren na hun studies en legerdienst, maar moesten een stiel beoefenen. Buiten het opleren en verhandelen van enkele paarden verdwenen de paarden volledig uit de belangstelling.

Belangstelling voor paarden aangewakkerd

Rond de jaren 2010 kocht Kris een trekpaardveulen op tweedehandssite Kapaza, met als doel de foto’s van een eerste communicant bij te staan voor de sfeer. Het bruine merrieveulen was Gerda van de Braambeierhoek (Jef van de Molenberg x Carla van de Leentjeshoeve) bij Luc Lierman. Enkele jaren later werd de zwartbruine moeder van Gerda, Carla, aangekocht bij fokker Segaert in Zedelgem. Deze merrie stierf spijtig genoeg enige tijd later aan kolieken.

Ondertussen had de trekpaardenmicrobe sterk gebeten en begonnen de broers met hun vader eerst naar de befaamde Torhoutse trekpaardenwedstrijd en naar de officiële prijskampen te kijken. De toenmalige voorzitter van de West-Vlaamse Paardenkwekersbond, Gerard Naeyaert, woont in de buurt van de familie Pollet en bracht hen in contact met jurylid Willy Callebert. Hij begeleidde hen verder in het prijskampgebeuren met gepaste raad en kennis.

Ontstaan van de fokkerij van de Voshoek

Nu was de trein vertrokken en zo belandden ze bij Filip Joos van Stal van ‘t Bos, die zachtjes begon uit te verkopen. Hun oog viel op de vijfjarige Ariana Van ‘t Bos, die al gefokt had, maar dat jaar niet drachtig was. Met Ariana werd er gefokt en deelgenomen aan prijskampen, waar ze provinciaal en nationaal meerdere malen met de eer ging lopen. Later werden nog Jessy en Lizzy Van ‘t Bos bijgekocht. Alle ‘van ‘t Bos’-merries werden uiteindelijk verkocht wegens plaatsgebrek. Enkel Ariana is nog op Stal de Voshoek aanwezig met haar laatste merrieveulen van Matteo.

Uitbreiding van de fokkerij

De volgende aankoop was Saar Van de Egelenberg, die een dochter is van Kondor Van ‘t Keerkenhof met Micha van ’t Hof ter Waele. Saar bracht Stal de Voshoek nog meer op de voorgrond door haar goedgekeurde zonen Stan en Scott. Ze loopt nu met een merrieveulen aan de voet van Hepper Dilan. Als laatste aanwinst kochten ze als veulen bij vader Richard van Doorselaer Vienna Van Luchteren, die nu reeds 7 jaar oud is en als ouders Gella van de Heirhoeve en Tibo van Luchteren heeft. Twee van haar merrieveulens, die als vader Jim en Matteo hebben, zijn vertrokken richting Nederland.

Toekomst van Belgisch trekpaard volgens familie Pollet

Na het verhaal over de geschiedenis van de fokkerij van de Voshoek waren we zoals gewoonlijk nieuwsgierig naar hun visie over de toekomst van het Belgisch trekpaard. Zoals eerder verteld is vader Gabriel sterk betrokken bij de keuze van de merries, alsook bij de keuze van de best passende hengst. Marc hecht enorm belang aan de afstamming van de merrie en, voor wat de hengstenkeuze betreft, aan de moederskant van de bevruchter, omdat volgens hem de meeste eigenschappen van de moeder doorgegeven worden. Vader Gabriel beschrijft mooi en goed het rastype dat zou moeten worden nagestreefd.

Het deed goed om hem bezig te horen; het was zoals ik het allemaal van de generatie voor me doorgekregen heb. Marc is ook sterk betrokken in het bestuur van de Vlaamse fokkers en als ondervoorzitter van de West-Vlaamse paardenkwekers. Samen met het West-Vlaamse bestuur en met de steun van Stad Torhout richten ze regelmatig activiteiten in, met dank aan Stad Torhout voor de goede samenwerking. Hij is ook sterk van mening dat we de recreatie omtrent het trekpaard moeten omarmen. Het is een andere manier van kijken en beleven van ons bekend koudbloedras, dat zeer geliefd is om zijn braaf en kalm karakter.

Verder neemt de bezorgdheid toe rond het dalend aantal echte prijskampfokkers, dat misschien later de provinciale verenigingen zullen doen samensmelten tot één enkele regionale vereniging. Zelf heeft Marc enkel zijn dochter Lori die interesse heeft in het paardengebeuren. Marc zelf beleeft alles als een hobby.

Dankwoord

We willen de moeder van Marc bedanken voor de aangenaam verzorgde ontvangst, vader Gabriel voor zijn juiste kijk op het Belgisch trekpaard en Marc voor zijn moedig enthousiasme. Doe vooral zo verder, tot binnenkort.

Ides Versyck

Lees ook in Paarden

Paardenpunt Vlaanderen op de bres voor paardenhouder

Paarden Deze keer hebben we het in onze reeks ‘Paard aan huis’ over de actualiteit. Tussen het alomtegenwoordige en ondertussen als een werkwoord beschouwd ‘verpaarden’ van Vlaanderen en de beleidsperiode 2024-2029 die eraan komt, zitten er ook doodgewone mensen met paarden. Dankzij PaardenPunt Vlaanderen wordt hun stem eveneens gehoord.
Meer artikelen bekijken