Startpagina Melkvee

Zuivelbedrijven maken meer mozzarella maar minder ijs

De Belgische zuivelbedrijven hebben in 2023 vooral meer kaas, room en desserts geproduceerd, maar minder consumptiemelk en -ijs dan het jaar daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het statistiekbureau Statbel.

De opvallendste stijger in de tabellen is mozzarellakaas. De productie ervan steeg in 2023 nog eens met 18 % tot bijna 81.000 ton. Daarmee is mozzarella goed voor twee derde van alle geproduceerde kaas bij Belgische zuivelbedrijven, zoals Milcobel. Mozzarella is een belangrijke grondstof voor pizzabakkers.

Nog bij de kazen werd ook meer verse kaas (+12 %) en meer geitenkaas (+3,6 %) gemaakt, terwijl de productie van gouda stagneerde. De totale kaasproductie kwam uit op 122.912 ton, 12 % meer dan in 2022. Daarnaast bleef ook de productie van room en...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Melkvee

NICE lanceert korte video’s over zuivel in elke levensfase

Melkvee De Hoge Gezondheidsraad bevestigt dat 250 tot 500 ml melk of melkproducten – 2 tot 3 porties zuivel – per dag passen in een gezonde voeding. Maar uit de voedselconsumptiepeiling 2022-2023 blijkt dat 88% van de volwassenen die aanbeveling niet haalt. Om de actuele voedingsaanbevelingen meer toegankelijk te maken, ontwikkelde het kenniscentrum voedingsinformatie NICE 3 korte video’s die tonen hoe zuivel past in een gezonde en milieuverantwoorde voeding in diverse levensfasen.
Meer artikelen bekijken

Vind uw droomjob in de land- en tuinbouw

AB MILIEUSYSTEMEN

Mortsel, Antwerpen

Solliciteer nu

Vind de medewerker die echt bij u past.

Plaats een vacature
Bekijk alle vacatures