Startpagina Agribex

Innovatie in automatisatie

Agribex is een van de momenten in het jaar waarop nieuwigheden aan een (heel) groot publiek kunnen voorgesteld worden. Dat geldt zeker ook voor de veeteelt. Met de absolute laureaten in de veeteelt (vier zilveren hoeven) kon u eerder in het nummer van 24 november al kennismaken. We bespreken hier de andere interessante nieuwigheden.

Leestijd : 4 min

Stalinrichting, melken, voedingssuplementen, kuilvoedermanagement. Er zijn zoveel aspecten aan de veehouderij, wat ook telkens weer voor een brede waaier aan nieuwigheden zorgt voor de veehouder op landbouwbeurzen. Dat is voor deze editie van Agribex niet anders.

Mestrobot en mestschuif in één

Het Duitse Betebe presenteert op Agribex haar Smart Scraper. Het is een mestschuif die zeer grondig reinigt (heel de gang proper in één keer). “Mestrobot en mestschuif in één”, aldus de fabrikant. De mestschuif werkt zonder aandrijfstation, hoekwielen of ketting/touw. Het functioneert hier met een in de schuif geïntegreerde tractie en wordt geleid door een 6mm plaatstaal. De mestschuif kan ingericht worden met watersproeiers, en is geschikt voor emissiearme vloeren.

Automatisch instrooien

Het Franse Emily presenteert deze beurs de AM317. Het is een rijdende machine die toelaat om op een geautomatiseerde manier de ligboxen van melkvee te vegen en opnieuw weer in te strooien. De machine kan bovendien treden tot 20 cm hoog nemen. Dat kan het door de wielen onderaan de laadbak voor het strooisel vanvoor. Het schoonmaken van de boxen gebeurt door een draaiborstel. De AM317 is geschikt om alle strooisels te verdelen. Het debiet kan aangepast worden zodat er geen enkel probleem is om stro, vlaslemen, zaagsel, gedroogde dikke fractie of compost te verdelen.

Daarnaast presenteerde Emily ook de Scie’Rex kuilsnijder. Deze snijdt elk soort voedergewas (maïskuil, graskuil). Met het ‘System Soft Control’ kan het mes vijf keer per seconde of 300 keer per minuut snijden. Volgens de fabrikant is de kwaliteit van het snijden zo onberispelijk tot aan de bodem van de snede die tot 2,6 meter hoog kan zijn.

Nieuwe melkrobot

Limko schuift deze beurs de SAC RDS Futureline Elite naar voor. Het is de nieuwe SAC melkrobot. SAC prijst de robot vanwege de lage operationele kosten en de geringe initiële investering. De Futureline Elite beschikt ander andere over een nieuw spraysysteem, een ruime in- en uitloop en een nieuwe Uniflex tepelvoering. SAC stelt koecomfort en -gezondheid voorop te stellen, en claimt ook een lange levensduur.

Tegerlijkertijd presenteert Limko de SAC Unimilco gebruiksvriendelijke alles-in-één controle unit. De controle unit staat toe om de melkpomp frequente- en niet-frequentie gestuurd aan te sturen, stuurt de melkplaats controle units aan, stuurt het reinigen en het vacuüm alarm. Het brengt alle essentiële functionaliteiten voor het besturen van de melkstal samen op een centrale plek.

Transitiepellets

Bovigen Dairyconcept lanceert op Agribex de ‘Bovine BlueLite Pellets Transition’ van TechMix. Het gaat om een voedersupplement dat een betere penswerknig en een betere voeropname na het afkalven ondersteunt. Het supplement bestaat uit een combinatie van gespecialiseerde ingrediënten zoals elektrolyten, vitamines, veelvoudige en bypass energiebronnen, osmolieten en meer. Het voeder helpt de negatieve energie- en hydratatiebalans van de koe tijdens haar meest stressvolle periode van afkalven herstellen.

Ook BlueLite Replenish (eveneens van TechMix) wordt als nieuwigheid naar voor geschoven. Het is een smaakvol vloeibaar gebufferd kalverelektrolyt, geformuleerd voor een kalf met diarree. Het bestaat uit glucose, elektrolyten, natriumacetaat, glycine en betaïne. En ook nog nieuw van TechMix is YMCP Vitall, een compleet supplement in bolusvorm voor verse koeien, bestaande uit levende gisten, meerdere calciumbronnen en andere essentiële voedingsstoffen zoals magnesium en kalium.

Voedermengwagen

Van Robert is de Evolumix met 1 tot 3 verticale vijzels de aandachtstrekker. Het gaat om een voedermengwagenserie van 8 tot maar liefst 45 kubieke meter. De bak is gemaakt in Hardox-staal voor extra slijtvastheid. Door de vorm van de vijzel en de bak is er relatief weinig vermogen nodig. Het wegen gebeurt op een preciese manier via vier weegsensoren. De voedermengwagens uit het gamma zijn ook aanpasbaar aan opties, zoals het toevoegen van een instrooifunctie of het bepalen van de afstortlocatie (vooraan of achteraan).

Variabele lichtcontrole

Agrotel wil iets doen aan de wisselende lichtintensiteit ‘s ochtends en ‘s avonds in de melkveestal. Daarom komt het met de Variabele lichtcontrole Agrotel. Het is een controller die de verlichtingssterkte meet en de lichtintensiteit van de lampen variabel kan doen schijnen. ‘s Morgens zullen de lampen 100 % branden, en naarmate het dag wordt, zullen de lichten gaan dimmen. ‘s Avonds gebeurt het omgekeerde. Het doel is dat de koe minder onderhevig wordt aan lichtschommelingen en het dier de dag blijft ervaren, wat de productie/voeropname/vruchtbaarheid ten goede komt.

Geurloze overall

De farmsuit op de stand van Agrologic is een geurloze overall. Die bestaat uit 60 % katoen en 40 % polyester. De overall claimt 16 draaguren lang geuren vanuit de stal te kunnen opvangen. Deze komen pas weer vrij in de wasmachine. Daarna is de werkkleding opnieuw klaar voor gebruik. De overall ventileert bovendien bovengemiddeld en voert warmte en zweet snel af. “Ideaal voor iemand die even in en uit de stal moet; u hoeft zich niet te douchen, u blijft geurvrij”, aldus de exposant.

Niet-verdichtende voerschuif

Audenaert Luc & Dirk brengen deze Agribex-editie de Wasserbauer Butler Gold in de aandacht. Het gaat om een zelfrijdende voerschuif met een (gepatenteerde) vijzel. Daardoor is hij in staat het voer op een luchtige en gemengde manier terug bij het voerhek te brengen. Daardoor stijgt de drogestofopname. Oriënteren doet hij zich aan de hand van 4 mm kleine magneten die in de bodem worden bevestigd. Routes worden eenmalig met de bedieningsterminal geprogrammeerd. Hellingen vormen geen probleem.

I.D.C.

Lees ook in Agribex

Meer artikelen bekijken