Startpagina Agribex

‘Livestock’ leeft op Agribex

Op Agribex 2017 staan paleizen 1 en 3 volledig in het teken van de Brussels Livestock Show. Naar jarenlange gewoonte, kan u er heel wat dierenrassen ontdekken en genieten van diverse prijskampen. Bovendien kregen tientallen toeleveranciers er een plaatsje op de beursvloer én kan u er genieten van de lekkerste streekproducten.

Leestijd : 3 min

A lhoewel de benaming ‘Brussels Livestock Show’ vrij recent is, bestaat deze organisatie al sinds het begin van de 20ste eeuw.

Toen het Brusselse ‘Landbouwsalon’ (nu Agribex) voor het eerst plaatsvond in 1909 vormden de dierententoonstelling en prijskampen al meteen dé publiekstrekkers van de beurs. In 1959 richtte het Ministerie van Landbouw de vzw ‘Vereniging voor de Inrichting van de Algemene Veeprijskampen’ op om de toenmalige Belgische erkende stamboekverenigingen te groeperen en het veeteeltgebeuren op Agribex te organiseren.

Dieren, genetica én toelevering

Anno 2017 is ‘Brussels Livestock Show’ de operationele benaming van de vzw Algemene Veeprijskampen en overkoepelt ze het ganse veeteeltgebeuren op de beurs: dieren, genetica én toelevering. Paleizen 1 en 3 van Brussels Expo staan tijdens Agribex volledig in het teken van Brussels Livestock Show.

Zowel de vzw Algemene Veeprijskampen die de fokkerijverenigingen voor vleesvee, melkvee, varkens, kleine herkauwers, paarden en neerhofdieren uit beide landsdelen groepeert, als Fedagrim, de federatie van de uitrusting en toelevering, zetten momenteel de schouders onder dit initiatief.

Programma 2017

Ook dit jaar heeft Brussels Livestock Show heel wat voor u in petto: tentoonstelling en genetica, expo uitrusting en toelevering, prijskampen, pop-up Farm Food en de Farm Web Awards.

Farm Web Awards

Dit jaar staat de tweede editie van de Farm Web Awards op het programma. Met dit initiatief willen we actoren in de landbouwsector aanmoedigen om nóg meer gebruik te maken van online communicatiemiddelen.

Tijdens Agribex 2017 zijn prijzen uitgereikt aan de beste website, de populairste Facebookpagina en meest indrukwekkende sociale media persoonlijkheid. Binnen elke categorie wordt zowel een Vlaamse als een Waalse winnaar gekozen.

Meer info: www.farmwebawards.eu .

Pop-up Farm Food

Terug van nooit weggeweest… de lekkerste producten van bij ons. Naast de prijskampring in paleis 1 bieden Belgische fokkers allerlei heerlijkheden aan, rechtstreeks uit eigen stal. Dit alles smaakt uiteraard nog beter met een bier van bij ons… een verfrissende Palm of Cornet.

Tentoonstellingen genetica

Brussels Livestock is in meerdere opzichten uniek. Het is bijvoorbeeld de enige gelegenheid om zowel Vlaamse als Waalse genetica naast elkaar te zien, en dat voor zowat alle diersoorten. De volledige crème de la crème van de Belgische fokkerij valt tijdens Brussels Livestock Show te bewonderen in paleis 1. Vele duizenden buitenlandse bezoekers zakken hiervoor speciaal af naar Brussel. In deze hal ontdekt u eveneens de belangrijkste commerciële spelers op het gebied van runder- en varkensgenetica.

Uitrusting en toelevering

Voornamelijk gesitueerd in paleis 3, vindt u tientallen standhouders die de eigentijdse veehouder voorzien van een grote diversiteit aan uitrustingen en toebehoren (stallenbouw, voeders, zaden,…). Innovatie en kwaliteit staan hierbij centraal.

Prijskampen

Prijskampen zijn een vaste waarde op Brussels Livestock Show. Voor dit nationaal treffen stelden we een aantrekkelijk programma samen waarin de hedendaagse gebruiken en verwachtingen met betrekking tot onze landbouwdieren optimaal aan bod komen. In de prijskampring van paleis 1 kan u maar liefst 5 dagen lang genieten van kwalitatieve demonstraties en wedstrijden:

- Op woensdag 6 december strijdt het kruim van de Belgisch Witblauwfokkers om de hoogst haalbare titel: Nationaal Kampioen Belgisch Witblauw.

- Op donderdag 7 december komen de Piétrains, ’s werelds beste vleesvarkens, in de ring.

- Vrijdag 8 december staat in het teken van de melkveerassen. Zij strijden om de enige titel die er toe doet… de Belgische Kampioene in Brussel.

- Op zaterdag 9 december zoeken we de extremen op. In de voormiddag kan u genieten van het nationaal kampioenschap voor de schapen en de nationale hengstenkeuring van het Belgisch Mininatuurpaard. ’s Namiddags tonen de ‘giganten’ van de paardenwereld, de Belgische Trekpaarden, hun kunnen in het Nationaal Kampioenschap aangespannen en bereden.

Belgisch Trekpaard

De Belgische Trekpaarden vormen een vaste waarde sinds 1909 en waren ooit één van de belangrijkste exportproducten van ons land. Niets is impressionanter, maar tegelijk ook sierlijker, dan het Nationaal Kampioenschap van het Belgisch Trekpaard dat de vloer van paleis 1 op zondag 10 december letterlijk en figuurlijk zal doen daveren.

Met een waaier aan activiteiten en belevenissen brengt Brussels Livestock Show 2017 de eigentijdse boerderij naar de hoofdstad van België en Europa.

Kom dus zeker een kijkje nemen in paleizen 1 en 3 en deel je herinneringen op sociale media met de hashtag #ILoveLivestock.

Lees ook in Agribex

Meer artikelen bekijken