Nederland verbiedt elektrische veedrijvers op de boerderij en bij transport
Nederland verbiedt vanaf de zomer van volgend jaar het gebruik van stroomstootapparatuur (elektrische veedrijvers) bij veehouders en bij transport. Er komt geen verbod in de Nederlandse slachthuizen.

De Nederlandse Landbouwminister Piet Adema wil het verbod invoeren. Adema wordt volgende maand afgelost door Femke Wiersma van de BoerBurgerBeweging. Het streven is dat vanaf 1 juli 2025 op Nederlandse boerenbedrijven en tijdens transport het niet meer toegestaan is om dieren met dit elektrische drijfmiddel voort te drijven.
“We zijn het er allemaal wel over eens dat de undercoverbeelden die Varkens in Nood in 2023 openbaar maakte van misstanden tijdens veetransport verschrikkelijk waren. Het misbruik van stroomstootapparatuur bij dieren die geen kant op kunnen is dierenmishandeling. Het gebruik van dit drijfmiddel was alleen toegestaan in uitzonderlijke omstandigheden, maar het is duidelijk dat dit niet door alle bedrijven nageleefd wordt. Daarom heb ik besloten in te grijpen en een verbod in te voeren op het gebruik van stroomstootapparatuur op het boerenbedrijf en op transport”, stelt Piet Adema.
Mistoestanden
Het gebruik van stroomstootapparatuur als drijfmiddel is in Nederland alleen toegestaan in uitzonderlijke omstandigheden. Zo mag het drijfmiddel daar bijvoorbeeld alleen worden gebruikt voor volwassen runderen en varkens die weigeren zich te verplaatsen. En alleen op voorwaarde dat het dier vóór zich ruimte heeft om zich voort te bewegen, dat de schokken niet langer duren dan 1 seconde, ze niet herhaaldelijk worden toegediend en dat het apparaat alleen op de spieren van de achterpoten wordt gebruikt. Toch laat de praktijk in Nederland zien dat stroomstootapparatuur alsnog te vaak en niet volgens de regels wordt ingezet, als een handig hulpmiddel dat snel tot resultaten leidt. Deze misstanden raken ook de bedrijven die zich wél aan de regels houden.
Het Nederlandse verbod is uitgewerkt als een zogenoemde algemene maatregel van bestuur (AMvB) en wordt zo snel mogelijk voorgelegd aan beide Kamers, zodat het verbod kan ingaan vanaf 1 juli 2025. Vanaf dat moment moet er op de veehouderijen en tijdens het transport een alternatief drijfmiddel gebruikt worden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zal de controles uitvoeren, bijvoorbeeld met steekproeven op boerenbedrijven en als dieren op wagens geladen worden voor transport.
Geen verbod in slachthuizen
Omdat er in Europese wetgeving weinig ruimte is voor strengere nationale regels bij het beschermen van dieren bij de slacht, bleek het niet mogelijk om het verbod ook op te leggen aan Nederlandse slachthuizen. Daarom wordt uitgezocht of via een beleidsregel meer duidelijkheid kan worden gegeven over de beperkte mogelijkheden voor het gebruik van stroomstootapparatuur in slachthuizen.
Vlaanderen
In Vlaanderen mag stroomstootapparatuur gebruikt worden op de veehouderij, bij transport en in het slachthuis. In Vlaamse slachthuizen gelden de Europese regels. Het gebruik moet zoveel mogelijk worden vermeden. De instrumenten mogen alleen worden gebruikt voor volwassen runderen en volwassen varkens die weigeren zich te verplaatsen en uitsluitend op voorwaarde dat de dieren vóór zich ruimte hebben om zich voort te bewegen. De schokken mogen niet langer duren dan 1 seconde, moeten voldoende worden gespreid en mogen uitsluitend op de spieren van de achterpoten worden toegediend. Wanneer de dieren niet reageren, mogen de schokken niet herhaaldelijk worden toegediend.
Een zeer substantieel deel van de Vlaamse varkens (meer dan 90%) valt onder het lastenboek BePork, waarin het gebruik van elektrische drijfmiddelen vóór, tijdens en na het transport expliciet verboden is. Dit is een A1-criterium. Bij niet-conformiteit wordt het certificaat onmiddellijk ingetrokken waardoor bijvoorbeeld niet naar Duitsland kan worden geëxporteerd.