Startpagina Actueel

Spoelworm aangetroffen bij Waalse wasberen

Na eerdere meldingen in onze buurlanden, is Baylisascaris procyonis - een spoelworm die leeft in wasberen - ook in Wallonië opgedoken. Dat heeft de Waalse overheidsdienst SPW op 29 juli bekendgemaakt. De parasiet werd opgemerkt bij 6 wasberen in het zuiden van ons land. De spoelworm kan ook andere zoogdieren, waaronder de mens, infecteren. SPW roept op tot voorzorgsmaatregelen om de besmetting met de parasiet te voorkomen.

Leestijd : 2 min

De eerste wasberen doken in de jaren ‘80 in onze contreien op en zijn vooral sinds de jaren 2010 aan een felle opmars bezig in Wallonië. Ondanks lokale sensibilisering en vangacties, blijven de wasberen daar verder oprukken. Vorig jaar schatte de Waalse overheid het aantal wasberen in die regio op ongeveer 70.000. Dat cijfer is wellicht al achterhaald.

Ook in Vlaanderen

Ook in Vlaanderen neemt de populatie van de wasbeer in Vlaanderen toe. In Limburg zijn deze dieren aan een opmars bezig en de jongste jaren zijn ze ook in Oost-Vlaanderen waargenomen. Op verschillende plaatsen in de Noorderkempen worden er eveneens geregeld wasberen gespot.

In vergelijking met de ons omliggende regio’s die met grote gevestigde wasberenpopulaties zitten, zoals Wallonië, Nederland en Duitsland, blijven de absolute cijfers in Vlaanderen laag. Het agentschap voor Natuur en Bos (ANB) heeft een contract met een dienstverlener om bij elke waarneming de waargenomen wasbeer te vangen.

Spoelworm

Wasberen zien er wel schattig uit, maar bedreigen de biodiversiteit en kunnen ziektes verspreiden. In zijn zoektocht naar voedsel in bewoonde gebieden kan het dier andere dieren en huisdieren verwonden en hen zo besmetten met verschillende ziektes. Onder die ziektes behoort de zopas vastgestelde spoelworm (Baylisascaris procyonis), niet te verwarren met de spoelworm bij paarden (Parascaris equorum ). De eitjes van de wasbeerparasiet nestelen zich in de vacht van de wasbeer of zitten in de uitwerpselen van het dier. De besmetting kan op mensen worden overgedragen wanneer per ongeluk een stukje aarde of iets anders dat besmet is met wasbeeruitwerpselen wordt opgegeten.

Hoewel menselijke besmettingen zeldzaam zijn, houden ze wel risico in. De larven raken via de wand van het spijsverteringsstelsel in de bloedvaten en reizen zo door het hele lichaam. Ze tasten dan vooral de spieren aan, maar kunnen ook onomkeerbare schade veroorzaken aan het zenuwstelsel en de hersenen.

Preventie

Om besmetting en ziekte te voorkomen raadt de Service Publique de Wallonie (SPW) aan om niet in de buurt van wasberen te komen en hen niet te voederen. Tijdens een wandeling pluk je best enkel wilde bessen die minstens 50 cm boven de grond hangen. Ten slotte is het ook aangeraden om fruit en groenten goed te wassen en voedsel dat afkomstig is uit gebieden waar wasberen of vossen zouden kunnen leven, te koken. Honden - die ook risico lopen op besmetting - moeten afstand houden van wasberen. Het is dus het beste om ze in bosrijke gebieden aan de lijn te houden en ze regelmatig te ontwormen.

Belga/FVDL

Lees ook in Actueel

Onderzoek toont impact van metalen op landbouwbodem

Akkerbouw Metalen en hormoonverstorende stoffen, zoals oestrogenen, vormen een reëel risico voor de duurzaamheid van landbouw en waterbeheer in Europa. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van de Chinese milieuwetenschapper Yuwei Jia aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB).
Meer artikelen bekijken