Natuurherstelwet van kracht in EU
De veelbesproken natuurherstelwet is op 18 augustus van kracht geworden, zoals aangekondigd door de Europese Commissie. De natuurherstelwet is een onderdeel van de Europese Green Deal en is bedoeld om de achteruitgang van de Europese natuur af te remmen en te herstellen.

Tegen 2030 moeten in minstens 20% van alle land- én zeegebieden in Europa herstelmaatregelen worden ingevoerd. Tegen 2050 moet dit worden uitgebreid naar alle ecosystemen waar herstel nodig is. De lidstaten zullen zich aan gedetailleerde doelstellingen moeten houden voor elke van de habitattypes in het toepassingsgebied van de wet.
De wet wordt als controversieel beschouwd, vooral vanwege de vrees voor zware beperkingen voor boeren. De EU-commissie zei dat de lidstaten zelf gaan beslissen welke specifieke maatregelen op hun grondgebied moeten worden geïmplementeerd. Volgens cijfers van de EU is ongeveer 80% van de habitats in slechte staat. Daarnaast wordt 10% van de bijen- en vlindersoorten met uitsterven bedreigd en verkeert 70% van de bodems in een ongezonde toestand
De wet was eerder onderwerp van lange en verhitte discussies. Uiteindelijk stemde een krappe meerderheid voor een afgezwakte versie van de wettekst.