Aardappeldemodag in Westmaas (Nederland) trekt ruim 4.000 bezoekers
De Aardappeldemodag in Westmaas, ten zuiden van Rotterdam, lokte op 21 augustus ruim 4.000 geïnteresseerden. Deze dag blijft een belangrijke ontmoetingsplaats voor de Nederlandse maar ook Belgische aardappelsector. Hij bood bezoekers naast een stevig inhoudelijk programma een compacte en gecentraliseerde vakbeurs.

Om de 2 jaar organiseren Wageningen University & Research, het Proefbedrijf in Westmaas, de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) en de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (VAVI) de Aardappeldemodag. Deze dag speelt in op de dynamische Nederlandse en Belgische aardappelsector, die volop in ontwikkeling is en zich richt op de hele keten (telers, handel, verwerkers, toeleveringsbedrijven…).
Vernieuwde opzet
In de huidige aardappelmarkt ervaarde de organisatie dat er toenemende behoefte was aan kennis en verdieping. Daarom lag de nadruk vooral op kennisoverdracht. Door het aanhoudende slechte weer tot en met eind juli vonden er geen rooidemonstraties meer plaats. Een bewuste keuze van de organisatie, want die zouden – zeker bij een eventuele natte editie – te veel beslag hebben gelegd op de gronden van het Proefbedrijf. “Het was best spannend om de koers van de Aardappeldemodag te wijzigen, maar we zijn zeer tevreden over hoe dit heeft uitgepakt”, zegt beursmanager Marieke Ampt-de Jong van Proefboerderij Westmaas. “Zowel van de bezoekers als van de standhouders ontvingen we positieve feedback op de keuze om te gaan voor nog meer verdieping én om meer mogelijkheden te bieden om te netwerken.”
Kennissessies
In de kennisschuur van het Proefbedrijf vonden seminars plaats met als thema’s ‘Aardappel ook in 2030 nog cash crop akkerbouw?’, ‘Weerbaar telen’ en ‘Service2Potato; 24/7 aardappelen bereikbaar’. Daarnaast werden de bezoekers tijdens 31 kennissessies in 5 aparte ruimtes volgens het silent disco-systeem met koptelefoons bijgepraat over actuele onderwerpen in de aardappelteelt; van teelt tot techniek en van markt tot beleid.
Compact en leerzaam
Wageningen University & Research en Delphy organiseerden een workshop Gewasbescherming 2.0, IPM en ICM. Door de stands van de ruim 110 exposanten te clusteren in en rond het bedrijf ontstond een relatief compacte vakbeurs, waarbij je in korte tijd heel veel kennis kon opdoen en relaties en collega’s kon spreken. Op het buitenterrein kon je de nodige mechanisatie en proefvelden met objecten over rassen, gewasbescherming en bemesting bekijken.
Jonge Boeren Programma
Het Jonge Boeren Programma kon opnieuw op veel interesse rekenen, met daarbij opvallend veel aanmeldingen uit Vlaanderen. Onder het thema ‘Jonge boeren gezond de toekomst in’ werd onder meer ingegaan op de vraag of de vrije aardappelmarkt nog wel loont bij de huidige contractprijzen.
Editie 2026
De volgende editie van de Aardappeldemodag zal plaatsvinden op 19 augustus 2026. De organisatie wil de huidige lijn doorzetten en bezoekers dan opnieuw een interessant en breed scala aan onderwerpen voorschotelen.