Startpagina Tuin

Witloof nu forceren, straks genieten

De teelt van witloof verloopt in 2 fasen. Tijdens het groeiseizoen wordt de witloofwortel vollegronds geteeld. Vóór de winter worden de wortelen geoogst en eventueel gekoeld bewaard. De tweede fase van de witloofteelt bestaat uit het forceren van de wortels, ingegraven in de grond of op water (hydrocultuur). Op witloofbedrijven wordt, op de zomermaanden na, praktisch jaarrond geforceerd, waardoor witloof bijna gedurende het hele jaar te koop is.

Voor de liefhebber is het najaar de ideale periode om zelf witloofwortels te forceren. Wie niet over wortels uit de eigen moestuin beschikt, kan eventueel bij een witloofkweker wel wat wortels op de kop tikken, ze aanschaffen in een tuincentrum of, waarom ook niet, ze online bestellen. Afhankelijk van de gebruikte methode kan men dan binnen 4 weken tot 3 maand lekkere, zelfgekweekte witloofkroppen oogsten.

Botanisch

Witloof (Chicorum intybus), in Nederland...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Tuin

De mooiste herfstkleuren in de natuur en in je tuin

Tuin De zomer van 2025 was, volgens het KMI, de op 3 na warmste zomer sinds het begin van de metingen in 1833, met een gemiddelde temperatuur van 19,3 °C in Ukkel. Het was ook een van de droogste zomers in meer dan honderd jaar, met slechts de helft van de normale neerslag gedurende de lente en zomer samen. De zomer kende 2 hittegolven en veel zonuren, met name in juni en augustus, maar het mooie liedje is alweer uit.
Meer artikelen bekijken