Melkveehouder kweekt superfood chlorella met grassap en CO2 uit de pocketvergister
5.000 m aan doorzichtige glazen buizen met 20.000 l water: dat is de voedingsbodem van de microalgen van Kris Heirbaut uit Temse. Om de 2 dagen oogst hij zowat 200 l van de microalgen, die dan gedroogd en verpoederd worden. Kris is de pionier in Vlaanderen inzake microalgen. Technisch staat zijn productie op punt en de consument staat ervoor open, maar bij de verwerkers en in de retail moeten nog een paar mensen overtuigd worden van de mogelijkheden van lokaal geproduceerde microalgen.

Superfoods zijn het, die microalgen. Kris, die ook melkveehouder is, kweekt in zijn buizen chlorella, een groene zoetwateralg met een diepe groentesmaak, die wat doet denken aan waterkers of spinazie. Net als dierlijke producten bevatten deze microalgen alle essentiële aminozuren (eiwitten) die een mens nodig heeft, en daarbovenop nog gezonde omega 3-vetzuren, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Bodybuilders lusten het algenpoeder ook. Het bevat nagenoeg dezelfde aminozuren als eieren, maar in een andere verhouding, die interessanter is voor spieropbouw....
Dit artikel is alleen voor abonnees
U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt
Al abonnee of geregistreerd?
Log in of Activeer uw abonnement