Startpagina Prioritaire

Franken Agro: “Met onze aardappelsnijderij spelen we in op de markt”

Met een areaal van iets meer dan 300 ha is akkerbouwbedrijf Franken Agro uit Mol al meer dan 50 jaar actief in de aardappelteelt. Het grootste deel van de aardappelen gaat naar de verwerkende industrie, het andere deel verwerkt het bedrijf zelf. Met een eigen aardappelsnijderij biedt het geschilde aardappelen en vers gesneden frietjes aan, zowel aan de horeca als aan particulieren in de hoevewinkel.

75 jaar geleden richtten de broers Jos en Jan Franken – afkomstig uit Poppel, een deelgemeente van Ravels in de Noorderkempen – in Mol het bedrijf Franken Agro op. Dat was toen vooral actief in de graanteelt. In 1967 breidden ze het teeltplan uit met aardappelen en suikerbieten. De aardappel gedijde goed in de Kempense zandgrond en was jarenlang de motor van het bedrijf. In 1981 namen de oudste zoon Jos en zijn broers Jan en André het ouderlijke bedrijf over. Een jaar later vervoegde hun jongste broer Herman hen. In 1996 stapten Jan en André uit het bedrijf en nam Jos het over....

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Prioritaire

‘Omwille van de markt en arbeidskosten keerden we terug naar gangbaar’

Akkerbouw Akkerbouwer en vollegrondsgroenteteler Henry van der Woerd uit Urk is vooral pootgoedteler, maar teelt ook nog diverse andere gewassen. Bijzonder is dat hij na 17 jaar biologisch te zijn geweest, weer teruggekeerd is naar gangbaar. Van der Woerd: “De biologische markt stagneerde, Duitsland wordt wat biologisch betreft steeds zelfvoorzienender, en de arbeidskosten bleven maar stijgen. Dus heb ik vorig jaar besloten om het roer om te gooien.”
Meer artikelen bekijken