Startpagina Actueel

Denemarken voert heffing in op emissies van vee

Denemarken voert als eerste land een heffing in op de emissies van vee. Het politieke akkoord erover wordt breed gedragen in het Deense parlement, al zijn er ook lobbygroepen die gehoopt hadden op een uitdrukkelijke reductie van de veestapel in Denemarken. De manier van berekenen in Denemarken is voorlopig nog niet duidelijk.

Leestijd : 2 min

In dit artikel brengen we een stand van zaken met de reeds beschikbare kennis over het politieke akkoord dat bekendstaat als de Green Tripartite (de green deal van de driepartijenregering).

Doelstellingen voor CO2 en stikstof

De taks op vee van de Deense regering past in het waterbeleid van dat land en komt er omdat men vindt dat de Deense landbouw de voorbije jaren te weinig inspanningen deed om de waterkwaliteit te verbeteren. De Deense heffing zal moeten zorgen voor een reductie van 1,8 tot 2,6 miljoen ton CO2 tegen 2030. De stikstofuitstoot van de Deense landbouw moet dankzij het pakket maatregelen dalen tot 13.870 ton.

Opbrengst vloeit terug naar sector

De nieuwe heffing op de emissies van vee zal vermoedelijk 16 euro (120 Deense kronen) per ton CO2 bedragen bij de start in 2030 en oplopen tot 40 euro (300 Deense kronen) per ton in 2035. Het is de bedoeling dat de opbrengst van de nieuwe heffing terugvloeit naar de sector, om die te helpen verduurzamen.

De Deense veehouders worden niet belast op de eerste 60% van hun CO2-emissie. De nieuwe belasting geldt dus op slechts 40% van hun emissies. Het is nog niet duidelijk hoe men in Denemarken de emissie zal berekenen: met een globale index per diersoort of met een reductie voor reeds toegepaste emissiereductie?

Ook voor de industrie

Ook voor de industrie zijn er nieuwe CO2-taksen in Denemarken. Die betaalt vanaf 1 januari 2025 47 euro per ton CO2. Dat zal oplopen tot zowat 100 euro per ton CO2 in 2030.

Op het Deense eiland Bornholm gelden de nieuwe regels niet, omdat de waterkwaliteit op en rond het eiland bepaald wordt door de emissies van buurlanden.

Het politieke akkoord van de Deense regering over de emissies van vee heeft geen doelstellingen vastgelegd over de veeaantallen.

Landbouwoppervlakte krimpt sterk

Behalve de nieuwe taks op vee is er een luik over landgebruik. Er moeten 5 nationale parken bijkomen in Denemarken. 390.000 ha of 15% van de landbouwoppervlakte moet tegen 2045 omgezet worden in natuur. 140.000 laaggelegen landbouwgronden worden uit productie genomen en er komt 250.000 ha bos bij. Op 100.000 ha van dat nieuwe bosgebied mag geen bosbouw (houtkap) gerealiseerd worden.

Vergeleken met Vlaanderen is de oppervlakte die Denemarken omzet van landbouw naar natuur goed voor meer dan 60% van het landbouwareaal in Vlaanderen.

Op vrijwillige basis

De verandering van het landgebruik zal in Denemarken op vrijwillige basis gebeuren. Hiervoor heeft de Deense regering bijna 6 miljard euro veil. Oppositiepartijen merken daarbij op dat dergelijke vrijwillige maatregelen in Denemarken vroeger nauwelijks of niet gewerkt hebben.

Als de maatregelen onvoldoende zijn om de vooropgestelde doelstellingen te halen, kunnen de maatregelen bijgestuurd worden na een driejaarlijkse evaluatie.

Filip Van der Linden

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken