Startpagina Varkens

Krijg inzicht in de wormbesmetting bij je zeugen via Veepeiler

Wil je weten of je zeugen al dan niet besmet zijn met wormen en hoe groot de besmetting is? Doe dan mee aan het Veepeiler-project ‘Wormbesmetting bij zeugen’.

Leestijd : 2 min

Met het Veepeilerproject Wormbesmetting bij zeugen wil Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) nagaan welke wormen voorkomen bij zeugen op de Belgische bedrijven en in welke mate. Ook jij kunt dankzij dit project de situatie op jouw bedrijf nagaan door samen met jouw dierenarts een vragenlijst in te vullen. Je antwoorden helpen om inzicht te krijgen in de Belgische situatie.

Tussenkomst via Veepeiler

Na ontvangst van de volledig ingevulde enquête, wordt een staalnamepakket naar je dierenarts gestuurd. Daarin zit een gepersonaliseerd formulier waarmee de analyses in het kader van dit project voor jouw bedrijf kunnen aangevraagd worden. Ook het materiaal voor de meststaalname bij de zeugen zit in dit pakket. Het aantal stalen is afhankelijk van het aantal zeugen aanwezig op het bedrijf en varieert van minstens 5 tot maximum 50 stalen. Het juiste aantal staat vermeld op het aanvraagformulier.

Let erop dat enkel zeugen die 2 maand of langer geleden ontwormd zijn worden bemonsterd. Stuur de mestmonsters terug naar DGZ. DGZ stuurt deze door naar het labo parasitologie van de Faculteit Diergeneeskunde (UGent) voor analyse.

De analyses die in het kader van dit project worden uitgevoerd, worden vergoed door Veepeiler. Ook voor de staalname door de dierenarts voorziet Veepeiler een vergoeding. Wens je meer info over het project? Neem dan contact op met je dierenarts of met de helpdesk van DGZ via mail helpdesk@dgz.be of op 078 05 05 23.

DGZ

Lees ook in Varkens

Het belang van monitoring en sequenering bij PRRS

Varkens Het PRRS-programma biedt varkenshouders en dierenartsen krachtige tools om de aanwezigheid van het PRRS-virus (PRRSV) vroegtijdig op te sporen en om verspreiding effectief tegen te gaan. Daarmee kunnen ze gericht inspelen op de situatie binnen het bedrijf. In dit artikel verkennen we hoe de verschillende PRRS-Monitors en sequenering bijdragen aan een betere beheersing van PRRS en hoe de tools kunnen worden ingezet voor een doordacht gezondheidsbeleid.
Meer artikelen bekijken