Startpagina Maïs

Jorion-Philip-Seeds lanceert zijn eigen merk op de markt, met de afkorting JPS

Gesterkt door vier jaar commerciële samenwerking tussen de zaadhuizen uit Hacquegnies en Kerkhove, gaat de zaadfirma Jorion-Philip-Seeds nu een verdere stap zetten in de verkoop van zaden. Hierom wordt nu het merk JPS gelanceerd.

Leestijd : 3 min

Onder de nieuwe identiteit gaat een nieuwe look met nieuw logo en verpakking schuil. De namen ‘Jorion en Philip-Seeds’ blijven aanwezig en stralen hierdoor herkenbaarheid en vertrouwen uit, zo leggen ons Jean-Philippe Jorion en Joris Vanmeirhaeghe uit.

De nieuwe verpakkingen zijn gebaseerd op één basiskleur per productgroep (rood voor zaaigraan, groen voor grasmengsels en bruin voor groenbedekkers). Dit in combinatie met een nieuw logo zorgt voor een duidelijk imago en herkenbaarheid.

Voor gazon en Hippo-Green werd gekozen voor een full-color zak, omdat er hiermee een andere doelgroep wordt aangesproken, namelijk de particulier.

Nieuw JPS-merk

in maïs

In maïs ontbrak Jorion-Philip-Seeds deze herkenbaarheid, gezien ze tot vorig jaar maïs bijna uitsluitend verkochten in de zakken van hujn leveranciers. Het is namelijk zo dat Jorion en Philip-Seeds sinds jaar en dag maïsrassen op de markt brengen van verschillende kwekers o.a. RAGT, Saaten-Union, Momont enz. .

Dit heeft het grote voordeel dat ze niet onderhevig zijn aan de ups en downs van het selectieprogramma van één bedrijf. Door in meerdere vijvers te vissen kunnen ze jaar na jaar een topgamma van rassen aanbieden. Van hun verschillende partners screenen ze elk jaar tientallen kandidaten en dit zowel voor silo als korrel, waarvan ze enkel de toppers uiteindelijk commercialiseren.

“Tot en met 2016 waren we voor die uitverkoren rassen enkel mandataris en verdeler, wat ons zoals reeds gezegd niet echt herkenbaar maakt op de maïsmarkt”, legt Jean-Philippe Jorion uit.

“Vandaar het idee om een eigen merk nl. JPS op de markt te brengen. JPS staat niet enkel voor Jorion Philip-Seeds maar ook voor rassen van kweekbedrijven die we vertegenwoordigen voor België of Benelux onder licentie”.

Jorion-Philip-Seeds gaat nu een stap verder en gaat zelf het zaad produceren (in het buitenland), ontsmetten en opzakken in hun fabriek in Hacquegnies. Dit laat hen bovendien ook toe om hun eigen installatie beter te benutten gedurende de winterperiode en last but not least meer competitieve kostprijzen te bekomen.

Deze rassen in eigen productie worden dan onder het merk JPS en in een aangepaste full-color verpakking op de markt gebracht.

Variëteiten en mengsels

Het eerste paradepaardje van JPS is Avicii, een half-vroege opbrengsttopper, reeds 2 jaar bij de koplopers bij het CIPF alsook bij de Nederlandse tegenhanger Delphy. Verder hebben ze met JPS Agnan en JPS Instilla 2 zeer vroege hoog kwalitatieve rassen in de rangen. “Onder dit merk JPS willen we een volledig eigen gamma variëteiten uitbouwen”, benadrukt Joris Vanmeirhaeghe nog eens.

Eveneens onder het JPS logo hebben we 3 maïsmengsels op de markt gebracht. Het mengen van maïsrassen heeft verschillende voordelen: Het voornaamste voordeel is dat de bloeiperiode verlengd wordt doordat er een paar dagen langer stuifmeelproductie is. De kans op een goede bevruchting en een volledige kolfvulling vergroot dus. Door deze betere graanopbrengst verhoogt de kwaliteit van het mengsel zowel in zetmeel als in VEM. Meer nog, door flint en dent-variëteiten te mengen heeft men gelijkmatiger opname van zetmeel in de maag en in de darm. Dent geeft meer opneembaar zetmeel in de pens en flint geeft bestendig zetmeel dat pas in de darm opgenomen wordt. Dit vermindert de kans op pensverzuring!

Tenslotte door mengsels te zaaien heeft de landbouwer zijn risico gespreid over 3 rassen die nadien samen in de silo gaan en zorgen voor een constante silo gedurende het ganse jaar.

Momenteel zijn er drie mengsels beschikbaar: JPS Corn dat staat voor een maximale korrelopbrengst. JPS Quality staat voor een maximale kwaliteit (VEM) en JPS Max voor een maximale opbrengst.

De variëteiten die in het mengsel zitten, worden niet vermeld op het groene etiket dat de verpakking vergezeld. Op eenvoudige vraag worden deze aan de landbouwer kenbaar gemaakt. Van jaar op jaar, kan de samenstelling van de mengsels wijzigen.

Naar M. de N.

Lees ook in Maïs

Meer artikelen bekijken