Wie wordt de Klimaatkoploper van 2025?
Boerenbond, Cera en KBC gaan dit jaar opnieuw op zoek naar ‘De Klimaatkoploper’ in de land- en tuinbouwsector. Met deze wedstrijd willen de 3 organisaties landbouwers bekronen die innovatieve technieken toepassen en bijdragen aan een duurzame en klimaatvriendelijke landbouw. De winnaar zal de komende jaren de klimaatstem zijn van de sector.

De land- en tuinbouwers voelen de gevolgen van de klimaatverstoring als een van de eersten. Onder water gelopen akkers, hittestress bij dieren, fruit verbrand door de zon en oogsten mislukt door droogte, zijn maar enkele voorbeelden van waar landbouwers mee te maken krijgen. Ze nemen dan ook tal van maatregelen om hun klimaatimpact te verminderen en zich aan te passen aan de veranderende weersomstandigheden.
Om de vele inspanningen die in de sector gebeuren in de kijker te zetten, organiseren Boerenbond, Cera en KBC De Klimaatkoploper. Een wedstrijd die landbouwbedrijven in de schijnwerpers zet die op een klimaatslimme manier innovatieve en vernieuwde technieken inzetten. De vorige winnaars zijn Kris Heirbaut en Ginny Demeulemeester, melkveehouders en telers van microalgen uit Temse.
Nomineer jouw klimaatkoploper
Iedere actieve Vlaamse land- en tuinbouw(st)er kan zich tot en met 9 maart inschrijven of kan genomineerd worden om kans te maken op de titel Klimaatkoploper 2025. Geïnteresseerden kunnen zich hier online inschrijven of op de Boerenbond-stand op Agriflanders.
Na een selectieprocedure, roept een onafhankelijke jury dit najaar 1 kandidaat uit tot Klimaatkoploper 2025. Ook het brede publiek kan in het najaar zijn favoriet bekronen met De Klimaatkoploper publieksprijs.
Behalve de prestigieuze titel krijgt de winnaar een aantrekkelijk prijzenpakket in zowel geld als natura. Bovendien deelt een kopgroep van 5 koplopers mee in de prijzen.
“Onze Vlaamse land- en tuinbouwers zijn koplopers in de wereld als het gaat over klimaatvriendelijke land- en tuinbouw. Met de klimaatkoploper zoeken wij de koploper van de koplopers. Die Vlaamse land- en tuinbouwer die het nog dat tikkeltje beter doet dan zijn of haar collega’s. Die klimaatkoploper willen wij in de spotlights zetten om aan het brede publiek te tonen welke klimaatinspanningen er vandaag al geleverd worden in de Vlaamse land- en tuinbouw, maar ook als inspiratiebron voor collega land- en tuinbouwers om het nóg beter te doen”, zegt Lode Ceyssens, voorzitter Boerenbond.
Aanpassen aan markt en maatschappij
“De land- en tuinbouw zorgt niet alleen voor wat er dagelijks op ons bord ligt, het is ook een sector die zich constant aanpast aan de vragen van markt en maatschappij. Cera is ooit ontstaan als coöperatie van boeren die samen wilden bouwen aan een toekomstgerichte land- en tuinbouw om zo bij te dragen tot welvaart en welzijn. Met initiatieven zoals De Klimaatkoploper investeren we graag mee in de evolutie naar een duurzame en klimaatrobuuste Vlaamse land- en tuinbouw”, vertelt Frederik Vandepitte, CEO van Cera.
“KBC heeft een lange traditie als partner van de land- en tuinbouw en als marktleider is KBC een actieve partner in de transitie naar een duurzame landbouw. Op weg naar duurzame landbouw zet deze sector immers heel veel mooie en innovatieve initiatieven in de markt. Met onze steun aan De Klimaatkoploper zetten we graag een aantal van deze duurzame initiatieven in de kijker”, besluit Johan Thijs, CEO van KBC.