Startpagina Pluimvee

Zeventigtal salmonella-infecties in België gelinkt aan consumptie van eieren

Het Nationaal Referentie Centrum voor Salmonella (NRC, Sciensano) stelde sinds begin dit jaar een verhoging vast van een bepaalde salmonellastam. Daarop werd een brononderzoek gestart door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), het Departement Zorg en Sciensano. Uit de resultaten blijkt dat eieren aan de oorzaak liggen van de Salmonella-uitbraak. Intussen worden de betrokken producten teruggeroepen van bij de consument.

Tussen begin dit jaar en 17 februari werden 67 patiënten door het NRC bevestigd, vooral in Vlaanderen. Het Departement Zorg en Sciensano voerden een uitvoerige enquête uit bij het grootste deel van de patiënten. Ze bevroegen de voedselconsumptie in de dagen voor het optreden van de ziekteklachten, inclusief informatie over de aankoopplaatsen. De consumptie van eieren bleek een gemeenschappelijke factor. Het FAVV startte daarop een tracering en ging ter plaatse bij een legbedrijf om stalen te nemen. Hierin werd dezelfde salmonellastam teruggevonden als bij de patiënten, waardoor de...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Pluimvee

Bereken zelf je PAS-referentie 2030

Stikstof Via een online referentietool kan je zelf de PAS-referentie 2030 van je bedrijf berekenen, de maximale ammoniakemissie die je bedrijf na 2030 mag uitstoten. Sinds maandag 28 april kan je ook een afwijkende berekeningsmethode van de referentiesituatie 2021 aanvragen.
Meer artikelen bekijken