Startpagina Actueel

België moet nu snel klimaatplan voorleggen aan Europa

De Europese Commissie heeft België op 12 maart opnieuw op de vingers getikt vanwege het uitblijven van een nationaal energie- en klimaatplan. Ze geeft ons land nog 2 maanden tijd om zijn huiswerk in te dienen.

Leestijd : 2 min

De 27 lidstaten moesten uiterlijk tegen 30 juni vorig jaar een plan indienen waarin ze uiteenzetten hoe ze gaan bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelstellingen. De Europese Unie wil haar uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 55% indijken. België moet in dat kader de uitstoot in sectoren als transport, gebouwen en landbouw met 47% terugdringen.

Onenigheid tussen gewesten

De Commissie had in november vorig jaar inbreukprocedures geopend tegen België en 12 andere lidstaten omdat ze hun plan nog niet hadden ingediend. In België lag dat aan de aanslepende onenigheid tussen de gewesten. De Vlaamse regering wil de lat voorlopig slechts op 40% leggen, en uit een recent rapport bleek dat ook die doelstelling momenteel niet gehaald wordt.

Twee maanden uitstel

Intussen hebben 22 lidstaten hun huiswerk ingediend, maar België, Estland, Kroatië, Polen en Slovakije blijven nog steeds in gebreke. De Commissie stuurde ze op 12 maart een zogenaamd met redenen omkleed advies, de volgende stap in de procedure. De 5 lidstaten krijgen nog 2 maanden tijd. Zoniet kan de Commissie de zaak voor het Europese Hof van Justitie brengen.

Het lijkt er voorlopig niet op dat België die nieuwe deadline wel zal kunnen respecteren. Het kabinet van de federale klimaatminister Jean-Luc Crucke (MR) stipte op 12 maart aan dat België zijn huiswerk pas kan indienen wanneer alle regeringen hun plannen hebben herzien. De Vlaamse regering zou aangegeven hebben dat ze haar plan zal overmaken binnen 3 maanden na de vorming van alle regeringen in het land. De nieuwe Vlaamse regering wil de lat voorlopig slechts op 40% leggen, en uit een recent rapport bleek dat ook die doelstelling momenteel niet gehaald wordt.

De nieuwe Waalse regering van MR en Les Engagés besloot op haar beurt haar plan te herzien en de maatregelen te ordenen op volgorde van belangrijkheid. Ook de federale regering moet haar klimaatplan updaten. Crucke heeft daarover volgende week een gesprek met zijn energiecollega Mathieu Binet. Op een Brusselse regering is het nog steeds wachten.

In de schoot van de Nationale Klimaatcommissie vindt intussen wel elke maand een overleg plaats tussen het federale niveau en de deelstaten, maar de Brusselse gezanten vertegenwoordigen momenteel dus een regering in lopende zaken. De federale regering van haar kant heeft haar nieuwe vertegenwoordigers nog niet aangesteld.

Belga

Lees ook in Actueel

Guido Van Huylenbroeck opdrachthouder voor Vlaamse landbouwvisie 2030–2050

Actueel Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns zet een belangrijke stap richting een toekomstgerichte landbouw in Vlaanderen. De minister start het traject dat moet leiden tot een langetermijnvisie voor de Vlaamse land- en tuinbouw tegen 2050. Om dat proces in goede banen te leiden, stelt de minister em. prof. dr. Guido Van Huylenbroeck aan als opdrachthouder.
Meer artikelen bekijken