Startpagina Fruit

Belgische wijnproductie in 2024 fors lager door slecht weer

De Belgische wijnproductie is vorig jaar met 64% gedaald. Een op de 5 wijnboeren verloor zelfs nagenoeg de volledige oogst door de slechte weersomstandigheden. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Economie.

Leestijd : 2 min

De productie zakte vorig jaar naar zowat 1,226 miljoen liter wijn. Dat is het laagste cijfer sinds 2017. De forse daling is te wijten aan de extreem slechte weersomstandigheden in 2024. Eind april sloeg nachtvorst toe, waardoor de druivenplanten die al in bot stonden verloren gingen. Ook het uitzonderlijk natte voorjaar tot eind juni veroorzaakte veel misbloei en een hoge schimmeldruk.

“Toch is de daling relatief”, zegt Lien Meurisse, woordvoerster van de FOD Economie. “We werden verwend met uitzonderlijke opbrengsten in 2023 en 2022. Vergelijken we met eerdere jaren, dan blijft de opbrengst in 2024 laag, maar oogt de daling minder scherp. Belangrijk om te benadrukken is dat de druiven van uitstekende kwaliteit waren.”

Rosé mousserende wijn sterkste daler

De daling trof alle wijnsoorten, maar rosé mousserende wijn kreeg de grootste klap, met een daling van 78%. Een mogelijke verklaring is volgens de FOD Economie dat wijnbouwers, door de lage opbrengst, vooral inzetten op hun kernproducten. In België is dat nog steeds witte (mousserende) wijn. Rode wijn volgde met een daling van 76%.

Meer Vlaamse dan Waalse wijn

In 2023 lag de Waalse wijnproductie net iets hoger dan de Vlaamse (53,5% tegenover 46,5%). In 2024 keerde die verhouding volledig om. Vlaamse wijnboeren produceerden vorig jaar 672.171 liter, 21% meer dan hun Waalse collega’s, die op 553.576 liter bleven steken.

Stijgend aantal wijnbouwers

Het aantal Belgische wijnbouwers groeit jaar na jaar. In 2024 werden 321 wijnbouwers geregistreerd, een stijging ten opzichte van 2023 (toen 290) en 2022 (259). Daarbij gaat het zowel om professionele wijnboeren als hobbyisten. In 2024 werden 958 hectaren bebouwd met wijnstokken, ten opzichte van 891 hectaren in 2023 en 801 hectaren in 2022.

Belga

Lees ook in Fruit

‘Alarmerende’ concentraties TFA gevonden in Europese wijnen

Actueel Concentraties trifluorazijnzuur (TFA), een korteketen-PFAS die geproduceerd wordt door de ontbinding van andere PFAS-verbindingen, zijn alarmerend toegenomen in Europese wijnen. Dat zegt het meest recente rapport van het Pesticide Action Network Europe (PAN Europe). De studie vond de forever chemical terug in alle recent geanalyseerde wijnen, met een aanzienlijke stijging van de concentraties in de afgelopen jaren.
Meer artikelen bekijken