Startpagina Economie

Schauvliege verwacht snel brede weersverzekering

Landbouwers die schade ondervinden door extreme weersomstandigheden kunnen zich hiervoor binnenkort mogelijk verzekeren. Vlaams minister van landbouw Joke Schauvliege zei deze week dat de architectuur op tafel ligt en op dit moment binnen de regeringscoalitie wordt besproken. De vraag is nog hoe een en ander matcht met het bestaande algemeen Rampenfonds en het Landbouwrampenfonds. Als deze vraag is beantwoord, kan de verzekering snel worden opgetuigd.

Leestijd : 2 min

Schauvliege (CD&V) deed de afspraak in een commissievergadering in het Vlaams Parlement, waar van links tot rechts brede consensus over de noodzaak tot de verzekering bestaat. Parlementslid Francesco Vanderjeugd (Open Vld) had gevraagd naar de stand van zaken. Schauvliege zei tot zijn tevredenheid te hopen snel met een voorstel naar de regering te kunnen gaan. Schauvliege benadrukte dat de verzekering betaalbaar moet zijn, maar gaf geen verdere details.

Wel zei Schauvliege dat wanneer de overheid de verzekering subsidieert, het risico bestaat dat hiervan misbruik wordt gemaakt en de premie wordt verhoogd. Het is dus van cruciaal belang om met de verzekeringssector tot duidelijke afspraken te komen, en deze te monitoren.

Parlementslid Stefaan Sintobin van Vlaams Belang stelde tijdens de vergadering vast dat het proces om tot een brede weersverzekering te komen wel erg lang aansleept. “De brede weersverzekering is altijd al blijven steken (-) omdat er een private verzekeringsmaatschappij moet zijn om dat aan te bieden”, antwoordde Schauvliege. Private partijen staan volgens de christendemocrate niet in de rij, onder meer omdat de Vlaamse markt zeer klein is.

Jelle Engelbosch van N-VA benadrukte dat naast de betaalbaarheid ook een vlotte afhandeling belangrijk is. “Als boeren schade hebben, moeten we in overleg gaan met de verzekeringssector. Als het zover is, moet er een zeer vlotte afhandeling komen met weinig discussie.” Collega Bert Moyaers (sp.a) riep Schauvliege op de verzekering niet naast het rampenfonds op te zetten, maar de twee bij elkaar te betrekken. Ook vroeg Moyaers de oorzaak van landbouwrampen niet vergeten. Volgens hem ligt de oorzaak in klimaatverandering.

Schauvliege antwoordde dat op Europees niveau een tweesporenbeleid wordt gevoerd. “Men neemt de verzekering, maar als er dan iets echt noodlottigs gebeurt, waardoor de schade niet helemaal wordt gedekt, dan kan het rampenfonds tussenkomen. Ik ben voorstander van zo’n tweesporenbeleid en ik wil dat ook graag bij ons zo verder uitrollen, omdat dit ook op Europees niveau zo is uitgerold. We moeten zorgen voor een gelijk speelveld voor alle landbouwers binnen die eengemaakte Europese markt.”

‘Laat industrie meebetalen’

Parlementslid Bart Caron van Groen vroeg zich af of naast de landbouwers en de Vlaamse overheid nog een derde partij mee kan bijdragen. “Er zijn spelers in de keten die veel meer geld verdienen aan de landbouwproducten dan de landbouwers zelf”, aldus Caron, mogelijk doelende op voedselverwerkers en supermarkten.

Nederland kent sinds 2011 een brede weersverzekering. Hoewel het aantal akkerbouwers dat de verzekering kiest, groeit, blijft het aantal met 1.700 in 2016 betrekkelijk klein.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken