Startpagina Edito

De big en het badwater

Landbouwers moeten open kaart spelen, zo klinkt het vaak. Het is een terecht pleidooi. Weinig beroepen zijn zo ingebed in een samenleving als de land- en tuinbouw, en dat zowel letterlijk (ruimtelijke ordening) als figuurlijk (aan de eettafel). Omdat de land- en tuinbouw steeds minder zichtbaar is, terwijl de samenleving wel steeds meer beslissingsrecht over wat de boer doet naar zich toe trekt, is het echter goed om de band met de burger kort en gezellig te houden.

Leestijd : 2 min

Alleen moet de liefde van beide kanten komen. En die liefde is er bij een kleine minderheid van de Vlamingen duidelijk niet. Vooral varkenshouders die hun deuren openen voor het grote publiek, worden nogal eens vies getackeld. Dat was zo bij de inbraken en verborgen filmpjes van dierenrechtenorganisatie ‘Bite Back’ in 2013, en dat blijkt nu nog steeds. Varkenshouder Bart Vergote uit Zedelgem was een van de boeren die hun bedrijf openstelden voor het VTM-programma ‘Cathérine’ (zie p. 10). Hij trok de kaart van de openheid. Ja, staarten worden er gecoupeerd, en dat mocht ook op camera. Volgens Vergote kreeg hij op zijn openheid bijna uitsluitend lovende reacties. Die reacties kwamen binnen per telefoon, mail en sociale media. De modale burger en de modale land- en tuinbouwer kregen die niet te lezen, maar kregen wel te horen hoe Animal Rights zonder verpinken de verleende openheid gebruikt als wapen tegen de varkenshouder(ij).

“We moeten transparant blijven”, is een van de lessen die Vergote trekt uit de hele affaire, en dat ondanks de aanklacht. Het is een oproep die we alleen maar kunnen onderschrijven. De in de intensieve veeteelt gebruikelijke praktijk om onnodige bezoekers zoveel mogelijk uit de stallen te weren, is vanuit bioveiligheid begrijpelijk. Door laag spel van dierenrechtenactivisten is het ook emotioneel begrijpelijk.

Maar het zich afkeren van het grote publiek speelt echter enkel activisten van het bedenkelijke allooi van Animal Rights echter in de kaart. En wie wil dat nu? IDC

Lees ook in Edito

Edito: Vegetarische woordarmoede is tekenend

Edito Een collega-journalist gebruikte voor zijn edito steevast de mooie omschrijving ‘de hamvraag’. Het betekent letterlijk ‘de beslissende vraag’. Die hamvraag moeten producenten van vegetarische voeding zich toch stilaan stellen bij het bedenken van een aantrekkelijke naam voor hun vlees-lookalikes, niet?
Meer artikelen bekijken