Van vrijstelling naar meldingsplicht voor pocketvergisters?
Vlaams minister van Landbouw en Omgeving Jo Brouns kondigde begin februari een vrijstelling aan voor het plaatsen van pocketvergisters op veeteeltbedrijven. Robrecht Bothuyne, specialist in klimaat en energie bij cd&v, meldt dat dit eerder evolueert naar een meldingsplicht.

De voorbije jaren werden bijna geen pocketvergisters meer geplaatst op Vlaamse boerderijen omdat bijna elke aanvraag een negatief advies kreeg.
Koppeling zorgt voor uitstel
Vlaams parlementslid Bart Dochy (cd&v) zag in 2023 1 grote hindernis voor de pocketvergister in de Vlaamse veehouderij. “Vroeger kon men een pocketvergister makkelijk plaatsen zonder extra vergunningsprocedures. Later koppelde men de aanvraag voor een pocketvergister aan het dierenaantal in de vergunning, waarbij een stikstofreductie van 30% moet worden behaald. Door die koppeling in de vergunning worden kansen gemist om de positieve effecten op stikstofuitstoot, energie en klimaat te verkrijgen”, stelde Dochy eerder.
Toenmalig Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) verwachtte eind 2023 geen terugkeer naar het plaatsen van pocketvergisters zonder vergunning. “Gelet op de stikstofproblematiek is het niet aangewezen om de aanvraag voor een pocketvergister waarbij mest wordt verwerkt op het eigen bedrijf, vrij te stellen van vergunningsplicht”, zei ze toen.
Huidig Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns (cd&v) ziet dat anders. Hij opperde in februari om het plaatsen van pocketvergisters mogelijk te maken dankzij een vrijstelling. “Ik heb daarover al goede gesprekken gevoerd met Vlaams minister van Energie Melissa Depraetere en ik hoop dat we die vrijstelling binnen enkele weken zullen kunnen voorleggen aan de Vlaamse regering. Die vrijstelling is onderweg”, beloofde minister Brouns bij de inhuldiging van de 400ste pocketvergister van Biolectric op een melkveebedrijf in Kruisem.
Werkbare oplossing
Bij een bezoek aan een anjerkweker in Erpe-Mere nuanceert Robrecht Bothuyne de aangekondigde vrijstelling. “Een vrijstelling wordt het waarschijnlijk niet, maar een meldingsplicht kan ook een werkbare oplossing zijn”, stelt het Vlaamse parlementslid.
“Er is haast bij, zowel voor de kabinet van Landbouw en Omgeving als voor het kabinet van Klimaat. De pocketvergister is een Vlaamse technologie die zijn degelijkheid bewezen heeft, maar we kunnen er daarvan geen 500 op 1 jaar installeren. Hoe sneller we die vergunningen ‘los’ krijgen, hoe beter voor de landbouw en voor het klimaat. Als we inzake klimaat de Vlaamse doelstellingen van 2030 willen halen - dat is eigenlijk al morgen - dan moet dit dossier snel vlot getrokken worden. We hebben nood aan goede wil aan de tafel van de Vlaamse regering”, besluit Bothuyne.