Europees Parlement keurt tarieven op Russische meststoffen goed
Het Europese Parlement heeft op 22 mei ingestemd met het voorstel van de Europese Commissie om hogere invoertaksen op Russische en Wit-Russische meststoffen en andere landbouwproducten in te voeren. De EU wil zo haar afhankelijkheid van beide landen verder verminderen en vermijden dat onze landbouw verder bijdraagt aan de Russische oorlogskas.

De handelscommissie van het Europees Parlement has reeds op 15 mei ingestemd met het voorstel van de Europese Commissie om de heffingen op meststoffen uit Rusland en Wit-Rusland gevoelig op te trekken. Het Europees Parlement volgde op 22 mei. De tekst werd tijdens de plenaire zitting van het Europees Parlement in Brussel goedgekeurd met 411 stemmen voor, 100 tegen en 78 onthoudingen. De lidstaten moeten het voorstel nu nog formeel goedkeuren.
De Commissie had voorgesteld om al dit jaar een tarief van 6,5% te heffen op meststoffen uit Rusland en Wit-Rusland en om de douanerechten gevoelig op te trekken: van ongeveer 40 tot 45 euro per ton dit jaar en volgend jaar tot een onbetaalbaar tarief van 430 euro per ton tegen 2028.
Suiker, bloem en veevoer
Voor landbouwproducten waarop vandaag nog geen extra invoertarieven gelden, wil de Commissie de heffingen optrekken tot 50%. Het gaat onder meer om suiker, azijn, bloem en veevoeder, alles samen goed voor 15% van de invoer van landbouwproducten uit Rusland.
De voorgestelde maatregelen moeten de import van de producten in de Europese Unie (EU) sterk verminderen. Verwacht wordt dat dat zal leiden tot een verdere diversificatie van de meststoffenproductie in de EU, die momenteel te lijden heeft onder de lage invoerprijzen, aldus het persbericht.
Impact monitoren
De Commissie zal volgens de nieuwe wetgeving prijsstijgingen en mogelijke schade op de interne markt monitoren en eventuele maatregelen nemen om de impact ervan te verlichten. "De nieuwe heffingen moeten helpen voorkomen dat Rusland de EU-markt gebruikt om zijn oorlogsmachine te financieren", zegt de Letse rapporteur Inese Vaidere van de Europese Volkspartij (EVP). "Het is onaanvaardbaar dat de EU 3 jaar nadat Rusland zijn grootschalige oorlog startte, nog steeds grote hoeveelheden kritieke volumes invoert, en dat de import zelfs aanzienlijk is gestegen."