Stikstof: ondergrens van 1 mol is juridisch mogelijk in Nederland
De Raad van State in Nederland bevestigt dat een rekenkundige ondergrens van 1 mol/ha/jaar daar juridisch mogelijk is. Het invoeren van deze ondergrens is één van de maatregelen van de Nederlandse regering om dat land inzake stikstof ‘van het slot’ te halen.

Voor de BoerBurgerBeweging, de Nederlandse politieke partij die deel uitmaakt van de huidige regering, is het oordeel van de Raad van State een belangrijke stap vooruit om Nederland van het slot te halen. “Het voorkomt dat ondernemers worden afgerekend op modeluitkomsten die niet toetsbaar zijn aan de werkelijkheid – een kernpunt waar BBB al vanaf dag 1 voor waarschuwt. Aan een andere aanpak zijn risico’s verbonden, maar het is tijd om niet langer te blijven hangen in wat níét kan, maar juist te kijken naar wat wél mogelijk is”, meldt de BBB in een reactie.
Duidelijkheid
De Nederlandse minister van Landbouw Femke Wiersma geeft volgens de BBB terecht aan dat het doorrekenen tot in het absurde ‘omdat het technisch kan’, niet langer houdbaar is. Daar is haar partij het volmondig mee eens. Een ondergrens zorgt voor eerlijker, uitlegbaar en uitvoerbaar beleid.
Tegelijk maakt het advies volgens de BBB zichtbaar dat er in de wetenschap géén consensus is over het eindeloos doorrekenen onder de meetdrempel. Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt volgens de BBB vast aan modellen die geen verifieerbare uitkomst meer geven. Andere wetenschappers – waaronder de opstellers van het gepeerreviewde expertoordeel – stellen juist dat dit niet mag.
Modelbeleid
“Daar wringt het”, stelt de BBB. “Want wat niet detecteerbaar is, mag geen juridische gevolgen hebben voor individuele ondernemers. De juridische en maatschappelijke risico’s van het huidige modelbeleid zijn te groot. In andere EU-lidstaten wordt al jaren gewerkt met hogere grenswaarden, zonder dat daar het land op slot zit. In Nederland kunnen intussen zelfs wandeltochten, lokale evenementen of sportwedstrijden niet doorgaan – omdat modellen tot op de vierde cijfer achter de komma risico’s voorspellen die in de praktijk niet meetbaar zijn.”
Er is volgens de BBB een brede consensus dat de huidige norm van 0,005 mol/ha/jaar schijnzekerheid biedt. “Het is ondenkbaar dat op basis van die schijnzekerheid een heel land tot stilstand komt. Precies daarom is het van groot belang om het beleid op een realistisch fundament te baseren.”
Steun
Intussen werkt de Nederlandse ministeriële commissie Economie en Natuurherstel (MCEN) aan een breed pakket van maatregelen dat perspectief biedt voor natuur, economie én vergunningverlening. De coalitie heeft op 22 mei uitgesproken dat dit pakket moet worden doorgezet.
Voor BBB is het nu helder: Nederland moet van het stikstofslot af. “Dat begint bij het begrenzen van de rekenmodellen, zoals eerder al gebeurde met de afstandsgrens van 25 km. De grens van 1 mol is daar een logisch en noodzakelijk vervolg op. Nu is het zaak om zorgvuldig te kijken hoe die grens daadwerkelijk en verantwoord kan worden ingevoerd.”