Startpagina Uw stem

ABS hekelt ‘fake’ toewijzingen vlees.

“Vlees is schietschijf van antivleeslobby”, zo kopt het Algemeen Boerensyndicaat ABS. Ook het ABS is de onophoudelijke negatieve berichtgeving over vlees en meer in het bijzonder rood vlees meer dan beu.

Leestijd : 2 min

De syndicale organisatie hekelt het werk van drukkingsgroep EVA (met onder andere de lancering van een kookboek) en vindt het vreemd dat Bioforum zich hierbij wil aanhaken. “Sinds jaren is de drukkingsgroep EVA bezig om het vegetarisme van de grond te krijgen. Hun eerste succes was de opstart van de wekelijkse veggiedag op donderdag, nadien gevolgd door een opeenvolging van acties. EVA vond ook steun bij GAIA, die ronduit gaat voor vegetarisme. Voor de tweede keer op rij werden onlangs ook ‘Dagen zonder vlees’ georganiseerd. Bioforum vond het nodig om hieraan hun karretje te hangen met de slogan: Minder vlees, meer Bio. Ze vergeten hierbij dat ze hun eigen bioboeren met runderen, varkens en pluimvee voor schut zetten.”

Negatieve berichtgeving

Ook de reeks andere negatieve berichtgeving over vlees ontging het ABS niet. De organisatie verwijst naar de artikels over vlees en klimaat in de Standaard en de berichtgeving rond de import van vreemde bacteriën door import. “Dit kan resulteren in het eten van minder vlees van buitenlandse komaf of gewoon door geen vlees te eten.” Wat nieuws we morgen zullen krijgen zullen we afwachten in de krant van morgen.

Vlees de schietschijf

“Vlees blijkt dé schietschijf te zijn voor allerlei ‘fake’ toewijzingen, met de bedoeling om eenzijdig de burger te beïnvloeden.”, vat het ABS samen. “Ofwel emotioneel of voor de gezondheid ofwel als dat allemaal niet lukt het verhaal met de ecologische voetafdruk, ze vinden wel altijd iets. “

Vernederd en onderbetaald

Het slachtoffer van al die negatieve berichtgeving is de boer, zo ziet het ABS. “Boeren met vleesvee worden nu met de vinger gewezen en hun kwaliteitsproduct wordt constant afgebroken. Door de verbruiksdaling valt de marktprijs en blijven de boeren over met grote verliezen. Als dit zo doorgaat zien vele boeren hun inkomen de mist ingaan. Onze boeren worden vernederd en fel onderbetaald. Er zijn geen opvolgers meer en de sector staat voor een koude sanering. Als je weet dat de gemiddelde leeftijd van een vleesveeboer 62 jaar is, kan je schatten waar de landbouw aan toe is. Als er straks geen boeren meer zijn tenzij hier en daar een mega-bedrijf, dan zal onze huidige maatschappij dat op haar geweten hebben. Ze zullen op termijn geconfronteerd worden met duurdere producten tenzij ze alles uit het buitenland halen.”

De veertien dagen van het vlees

Dat het anders kan, bewijst volgens ABS Frankrijk. “Onze zuiderburen, die altijd al graag een goeie biefstuk hebben verorberd, zijn gelukkig verstandiger en gaan in mei voor ‘La quinzaine du boeuf’. Waarom laat men de burger-consument gewoon niet gerust in de keuze die hij kan maken? De beste raad blijft toch: “Eet met mate en gevarieerd”, al de rest is demagogie of manipulatie.”

Lees ook in Uw stem

Opinie: Natuurpunt baas op kabinet Demir

Uw stem Na de protestacties van boeren in heel Vlaanderen brengt Stichting Farmers Defence Force België wenkbrouwfronsend nieuws naar buiten: “Jelle Van den Berghe, adjunct-kabinetschef van Vlaams Minister Zuhal Demir, is een voormalig bestuurder van Natuurpunt”.
Meer artikelen bekijken