Startpagina Actueel

Haemers Technologies kan PFAS uit de grond halen

Het bodemsaneringsbedrijf Haemers Technologies heeft op 4 juni, in zijn onderzoekscentrum in Nijvel, een oplossing voorgesteld waarmee het PFAS, de verzamelnaam voor chemische stoffen die niet of nauwelijks afbreken in de natuur en het lichaam, uit de grond kan halen. De methode werd met succes uitgetest in Denemarken, luidt het.

Leestijd : 2 min

De technologie, die werd ontwikkeld met behulp van Waals overheidsgeld, bestaat uit het verhitten van de aarde tot ongeveer 350 graden Celsius om de PFAS te verdampen en dan de stoom met vervuilende stoffen te recupereren. De gassen worden nadien in een gesloten circuit verhit tot 1.400 graden, waardoor de PFAS wordt vernietigd. Het voordeel is dat de essentiële eigenschappen van de bodem behouden blijven, terwijl het PFAS-niveau zakt tot onder een detecteerbaar niveau.

De behandeling duurt ongeveer 12 dagen. Ze werd uitgetest in het Deense Korsor, op het terrein van een vroegere brandweerkazerne. Volgens Haemers Technologies werden daar na de behandeling onafhankelijke testen uitgevoerd die geen spoor van PFAS meer lieten zien.

Het bedrijf wil haar oplossing wereldwijd aanbieden, zegt het woensdag, want er zijn over de hele wereld sites vervuild met deze ‘forever chemicals’. Veehouders die hun dieren lieten grazen van vervuild land verloren eerder al hun inkomen. In Wallonië wil men de machines bouwen die de behandeling uitvoeren.

Haemers Technologies stelde eerder dit jaar in Vietnam zijn oplossing voor de sanering van 'Agent Orange' voor. Dat ontbladeringsmiddel werd tijdens de Vietnamoorlog op grote schaal ingezet door de Verenigde Staten en maakt elk jaar nog slachtoffers in Vietnam.

Belga

Lees ook in Actueel

Brouns waarschuwt: Belgisch vlees wordt luxeproduct

Economie Als we onze boeren blijven uitputten, dreigt Belgisch vlees een luxeproduct te worden, waarschuwt Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v). “Straks liggen er alleen nog geïmporteerde producten in onze winkels. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.” De voortdurende stijging van de voedselprijzen is volgens hem een symptoom van een dieperliggend probleem.
Meer artikelen bekijken