Startpagina Akkerbouw

Veel te zien, te proeven en te beleven

Het promoten van land- en tuinbouw en veeteelt, dat is waar Agro-Expo voor staat. “De sterke band van onze organisatie met de basis en met de verschillende sectoren die hierin actief zijn, is een sterke troef”, aldus de nieuwe voorzitter Rik Vanwildemeersch. Wat Agro-Expo u dit jaar te bieden heeft, leest u hier.

Leestijd : 6 min

D e voorbereidingen waren al een tijd geleden aangevat, maar nu is het programma compleet. Er wordt nu al vooruitgeblikt naar wat men hoopt, een succesvolle editie. Rik Vanwildemeersch: “Het is met enige fierheid en trots dat ik als nieuwe voorzitter van ons bestuur mag aankondigen dat we een overvolle beursvloer mogen noteren voor deze editie 2018.” Zo merkte de organisatie dat er al meer dan 14.000 kaarten in omloop zijn.

Vanaf de start in 1982 als eerste land- en tuinbouwbeurs op Roeselaarse bodem is deze tweejaarlijkse bijeenkomst uitgegroeid tot één van de belangrijkste ontmoetingsplaatsen voor de professionele land- en tuinbouwer.

Ik mocht tijdens de laatste maanden getuige zijn van een doorgedreven samenwerking van onze bestuursleden met een aantal werkgroepen uit de verschillende sectoren die actief zijn in de land- en tuinbouwwereld. Dit maakt een grote betrokkenheid van jong en oud om allerlei activiteiten in de kijker te stellen tijdens het beursgegeven.” Marc Debode vult aan: “De beurs is met de accenten op tuinbouw, rundvee- en varkensteelt een totaalbeurs geworden die een perfecte weerspiegeling is van de West-Vlaamse land- en tuinbouw.”

Nieuw bij Agro-Expo is de bijgebouwde tent van 2.500 m², achteraan in de hallen van Roeselare. Daarnaast kan de bezoeker ook in de conferentiezaal en het Schierveldecomplex zijn licht opsteken bij verschillende infovergaderingen.

Parking op REO Veiling

Bezoekers kunnen best de richtlijnen volgen, zoals de richtlijnen voor parkeren vanuit de verschillende invalswegen rond het Expo complex. De parking van de REO veiling is bestemd voor de bezoekers, en ligt op wandelafstand van de beurs.

“Op zondag en maandag kan ook, vanaf de verschillende opstapplaatsen die zullen aangekondigd worden op de terreinen van de REO veiling en de Decatlonparking, de shuttledienst genomen worden om de beurs te bereiken. We vragen daarom uitdrukkelijk aan onze bezoekers om deze mogelijkheden te benutten om het probleem van parkeren in de omgeving te verhelpen”, aldus Rik Vanwildemeersch.

Tuinbouw

Rik Decadt haalde dan weer het tuinbouwgegeven aan van Agro-Expo. Hij vertelde dat niet zoals vorige edities één groente of fruit in de belangstelling staat, maar dit jaar gekozen werd voor ‘Trendy groenten’. Hier leest u meer over verder in het Agro-Expo dossier. “Er komen veel van die groenten op ons af en ook op de beurs zelf gaan we dat meemaken. Het thema op Agro-Expo is dan ook ‘Zien, proeven en beleven’. Op de stand van de REO Veiling zal gedurende drie dagen hobbykok Ellen Vauterin de consument doen kennismaken met al die trendy groenten. Ook de producenten zullen we advies geven over de teelt van die trendy groenten.

Tweede Agro-Expo Dairy Sale op zaterdag 27/1

Op zaterdagavond 27/01/2018 is er opnieuw een Agro-Expo Dairy Sale, een vast gegeven dat al jaren op Agro-Expo staat. Jacques Monbaillieu, commissaris rundvee, weet hier meer over te vertellen: “Deze internationale rundveeveiling start om 20 uur en omvat 35 interessante loten, waaronder enkele exclusieve embryopakketten.

Alle nuttige en up-to-date info over de dieren is gebundeld in een mooie cataloog alsook de veilingvoorwaarden en de kosten. De cataloog is te bezichtigen op de site www.agro-expo.be. Naast de Vlaamse inzenders zijn er ook een aantal dieren ingestuurd door een Nederlands bedrijf dat internationaal handelt in jongvee met topkwaliteiten. Met de werkgroep van de Dairy Sale hebben we een sterke selectie gemaakt. Langs deze weg krijgen de Vlaamse veehouders de kans om een topexemplaar met unieke kwaliteiten in hun stal te halen. Sommige ingeschreven vaarzen zijn reeds beladen met stier- en embryocontracten. Er zitten zowel topexterieur als top genomics dieren bij zodat elke liefhebber zeker zijn keuze zal kunnen maken.”

Tevens zijn er enkele topembryoloten te koop met uitzonderlijke kenmerken. De veilingdieren zijn te bezichtigen op zaterdagavond vanaf 19.00u. Dhr. Eric Lievens is aangeduid als veilingmeester.

Agro-Expo Koeparade op zondag 28/1

Op zondag gaat de Agro-Expo Koeparade door. “Heel wat toeleveringsbedrijven hebben terug hun medewerking verleend om van deze editie iets speciaals te maken. Deze sponsorbedrijven stellen opnieuw hun bedrijf voor door middel van een interview met als commentator Dina Tersago.

We hebben Dina uitgenodigd als reporter omdat zij een enorme binding heeft met de sector en als BV het publiek tijdens de stille momenten zal entertainen. Dina is op dat ogenblik veel in het buitenland voor haar volgende TV programma Boer zoekt vrouw maar wil zich toch vrij maken om naar Agro-Expo te komen.

De belangstelling van deelnemers was bijzonder goed, er hebben zich een 30- tal bedrijven met in totaal 85 dieren ingeschreven en deze zijn allen afkomstig uit de beste stallen van Vlaanderen. Heel wat gewezen kampioendieren komen opnieuw naar Roeselare. Het zal voor de jury een moeilijke opdracht worden om de beste koe te kronen tot algemeen kampioene. Deze Koeparade zal rechtreeks uitgezonden worden via Live Stream op www.agro-expo.be vanaf 13.00uur.

De jury is Dhr Jan Steegink uit Nederland. Hij baat een melkveebedrijf uit in Okkenbroek en is ook medeorganisator van de HHH show in Zwolle. Als Europees jurylid was hij actief in Polen, Hongarije, Gent op Agriflanders in 2015 en Denemarken waar hij tweemaal de Nationale Show jureerde. Verder was hij diverse keren jurylid op de NRM en CRV Koe-Expo.

Uit alle ingezonden gekalfde dieren worden drie kampioenes gekroond en hieruit moet de jury opnieuw een algemeen kampioene kiezen voor deze koeparade. Nieuw dit jaar is het prachtige prijzenpakket dat overhandigd zal worden. De drie kampioenes ontvangen een prachtige hoofdprijs: een toestel dat gebruikt wordt om koeien voor te behandelen met een schuimproduct. Daarnaast kan het publiek opnieuw zijn medewerking geven aan de verkiezing van de publiekskampioene, welke verkozen wordt door aanduiding van de bezoeker die door middel van handopsteking zijn kampioene kiest. Tevens wint de algemeen kampioene gedurende zes maanden het gebruik van een nieuwe elektrische wiellader”, sluit Jacques af.

Varkensdebat op maandag 29/1

Dries Vanpeteghem, het jongste bestuurslid van Agro-Expo Vlaanderen gaf dan weer meer toelichting over het Varkensdebat op maandag 29 januari. “Het bestuur van Agro Expo Vlaanderen heeft beslist om voor deze editie rond het varkens event samen te werken met VPOV (Vlaamse Producenten Organisatie Varkenshouders). De twee organisaties hebben veel gemeenschappelijke eigenschappen. Twee daarvan zijn zeker de onafhankelijkheid ten opzichte van de landbouworganisaties en dat dagelijks bestuur van de organisaties gestoeld is op vrijwilligers die grotendeels met hun voeten in de praktijk staan.

De titel van het debat luidt ‘Voor ieder wat wils, marktgericht produceren’. Voor het debat dat onder leiding staat van Philippe Beliën, bekend van de begeleiding van de X100 in Limburg en die ook de trajectbepaling van VPOV heeft begeleid, hebben we vier sprekers gevonden die hun licht zullen laten schijnen op marktgericht produceren. Het is een mix van vier personen die in hun dagdagelijkse bezigheden in contact komen met varkensvlees, zowel in Europa als over de ganse wereld.”

Vier sprekers

“De eerste spreker op het debat is Joris Coenen, Joris is Marketing manager bij het Vlaams Centrum voor Agro en Visserij Marketing (kortweg VLAM). Hij is er verantwoordelijk voor het Belgian Meat Office en perfect op de hoogte waar ons Belgisch varkensvlees terecht komt.

De tweede spreker is Stefaan De Smet, Professor aan de UGent en verantwoordelijk voor het Laboratorium Diervoeding en Kwaliteit Dierlijke producten. Hij staat tevens aan het hoofd van de Cel Begeleiding Karkasclassificatie. Tevens is hij ondervoorzitter van de Belgian Association of Meat Science and Technology.

De derde spreker, Arjan Koldenhof, is werkzaam bij Mondial Foods, een Nederlands bedrijf dat vlees exporteert over de ganse wereld. Arjan is verantwoordelijke voor de export van vlees van Europese origine. Door zijn kennis van de wereldmarkt kan hij ons goed bijbrengen welk varken er voor welke markt moet geproduceerd worden, en aan welke prijs.

Ten slotte is er Filip Van Theemsche. Filip is aankoop – en verkoopverantwoordelijke bij Locks. Locks, opgericht in 1984 is een toonaangevend familiebedrijf in het versnijden, uitbenen en verwerken van varkensvlees. Ondertussen is Locks een gevestigde waarde in de vleessector, zowel nationaal als internationaal. Als Vlaams bedrijf dat varkensvlees exporteert over de ganse wereld neemt Filip ons mee naar de snijzaal om ons inzicht te geven hoe zij onze karkassen op de best mogelijke manier proberen te verwaarden”, licht Dries Vanpeteghem verder toe.

Smart Agro Demo op maandag 29/1

Op maandag gaat in de tent ook de De Smart Agro Demo door. Hierbij wordt samengewerkt met Inagro, die trekkende partij is samen met Vives, PCLT. Verschillende bedrijven stellen er hun hoogtechnologische evoluties in de land- en tuinbouw voor. Het gaat dus over precisielandbouw. Achteraf biedt Inagro ook een netwerkmoment aan.

M.V.

Lees ook in Akkerbouw

Aardappelareaal zou lichtjes stijgen in 2024

Aardappelen Het PCA/Viaverda deed begin april een peiling bij aardappeltelers naar het areaal aardappelen dat zij dit jaar willen uitplanten. De resultaten moeten met de nodige voorzichtigheid geïnterpreteerd worden, maar vooralsnog lijkt een lichte uitbreiding van het areaal zich aan te kondigen.
Meer artikelen bekijken