Startpagina Actueel

Stikstofregels aangepast na vonnis Raad van State

De stikstofregels zijn aangepast om een nieuwe vernietiging van een vergunning door de Raad van State te vermijden. Dat liet minister van Omgeving Jo Brouns (cd&v) op 1 juli weten in de commissie Omgeving van het Vlaams Parlement na een vraag van Lydia Peeters (Open Vld).

Leestijd : 2 min

De Raad van State vernietigde vorige maand het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) 'Nelissen Steenfabrieken' in Lanaken omdat er bij de goedkeuring geen gebruik werd gemaakt van de meeste recente gegevens inzake stikstof. Milieuorganisatie Dryade heeft op dezelfde basis nog verschillende andere procedures lopen.

Brouns meldt dat intussen de kritische depositiewaarden (KDW's) zijn aangepast. Die waarden bepalen hoeveel stikstof een bepaald habitattype kan verdragen zonder dat het risico bestaat dat de natuur er schade van ondervindt. Bij de vergunning van het GRUP in Lanaken werd nog gebruik gemaakt van KDW's uit 2013. Achterhaald, vond de Raad van State.

Nu met meest recente versie van Impactscoretool

"De aanpassing betekent dat vergunningsaanvragen nu beoordeeld moeten worden met de meest recente versie van de Impactscoretool", aldus Brouns. "Voor lopende dossiers zal moeten worden nagegaan of de update leidt tot een andere beoordeling. Indien een project na de update boven de wettelijke drempelwaarde uitkomt, is een individuele passende beoordeling verplicht."

Brouns herhaalde in de commissie dat het beleid volgens hem moet evolueren van een depositiemodel, dat focust op de neerslag in natuurgebieden, naar een uitstootmodel, dat grenzen stelt aan de bron zelf. Mieke Schauvliege van Groen vond het niet getuigen van zorgvuldig bestuur dat de KDW's nu pas worden aangepast. "U had ze al lang moeten aanpassen op basis van de nieuwe wetenschappelijke inzichten. U wist dat dit ooit ging gebeuren", zei ze.

Andy Pieters van N-VA waarschuwde voor Dryade. "We mogen niet naïef zijn, Dryade is behoorlijk activistisch. Het is geen toeval dat ze tegen deze vergunning in beroep gingen. Op 1 februari 2024 werd hun subsidie-aanvraag geweigerd door de Vlaamse overheid en in april gingen ze in beroep tegen een vergunning in de achtertuin van de toenmalige minister."

Snellere omslag naar emissiemodel

"De aanpassing van de KDW's lost het probleem niet op en mag ook in geen geval betekenen dat er nog extra bijkomende inspanningen van onze landbouwers worden verwacht", zegt Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens in een reactie. "De aanpassing toont enkel aan dat de Vlaamse overheid zich zal blijven vastrijden in het stikstofbeleid als men het huidige pad, zijnde het depositiebeleid gesteund op de kritische depositiewaarden en andere bewegende doelen, blijft bewandelen. De omschakeling naar een emissiereductiemodel moet, sneller dan voorzien in het regeerakkoord, gemaakt worden. Het is de taak van de overheid om zo snel mogelijk duidelijkheid te brengen en werk te maken van alternatieve oplossingen en een aanpassing van de Habitatrichtlijn op Europees niveau, zodat landbouwers en alle andere ondernemers in Vlaanderen rechtszekerheid en ontwikkelingskansen krijgen."

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken