Startpagina Edito

Edito: Over grenzen, wetten en letters...

Ons land – en Vlaanderen nog meer – is slechts een zakdoek groot. Het is dus nooit ver rijden tot aan de dichtstbijzijnde grens. Eens die is overschreden, zit je in een ander land of gewest waar andere wetten en regels gelden. Alsof het in je eigen regio al niet ingewikkeld genoeg is…

Leestijd : 2 min

In een grensregio wonen en werken, brengt zo zijn eigenheden met zich mee. In eigen land kom je bij het overschrijden van de taalgrens met Wallonië ook al in een wereld met andere wetten terecht, met voor landbouwers onder meer andere regels over pacht, dierenwelzijn én subsidies. Voor boeren en tuinders die ook aan de andere kant van de taalgrens actief zijn – de zogenaamde ‘interregionale landbouwers’ – werden binnen het kader van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) wel specifieke afspraken gemaakt. We ervoeren echter tijdens een recente demonstratie van een GLB-controle dat het al niet eenvoudig is om in je eigen gewest correct te voldoen aan alle voorwaarden om subsidies te ontvangen. Voldoen aan een tweede set regeltjes, lijkt dus helemaal niet evident.

Recent dook een lastig grenseuvel met onze noorderburen op. ‘Plots’ vormde de Nederlandse grens voor heel wat Belgische tractorchauffeurs die werden geboren voor 1 oktober 1982 een barrière bij gebrek aan een passend lettertje op hun rijbewijs. Het B-rijbewijs, dat internationaal geldig is voor het besturen van een auto, volstaat voor hen voor het besturen van een tractor. Jongere tractorchauffeurs (geboren na 1 oktober 1982) moeten in ons land over een G-rijbewijs beschikken. Maar met enkel een Belgische B of G redde je het sinds 1 juli niet meer in Nederland. Bij onze noorderburen werd in juli 2015 namelijk een trekkerrijbewijs van categorie T ingevoerd. Hoewel er toen een overgangsmaatregel van 10 jaar inging, werden de voorbije weken heel wat tractorchauffeurs verrast toen die periode afliep. Het leidde tot de nodige opschudding en ongerustheid bij land- en tuinbouwers die actief zijn in de grensregio.

Gelukkig was er in deze zaak voldoende gezond verstand tussen de betrokken ministers, overheidsinstanties en landbouworganisaties om op de valreep een oplossing uit te werken. Het Belgische G-rijbewijs wordt nu officieel erkend in Nederland. Tot eind dit jaar geldt er ook een gedoogbeleid voor houders van een B-rijbewijs, geboren voor 1 oktober 1982. Welke letter er na 1 januari 2026 voor hen geldig is, blijft voorlopig nog koffiedik kijken.

Een tractorrijbewijs met letters die in heel de Europese Unie geldig of compatibel zijn – zoals bij de meeste andere rijbewijscategorieën – lijkt alvast handig voor alle (grens)boeren. Zo’n beslissing zal echter tijd vergen. In de eerste plaats moet er tegen 1 januari 2026 tussen België en Nederland opnieuw duidelijkheid komen in dat ‘rijbewijsalfabet’.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Edito

Meer artikelen bekijken