Petitie tegen insecticide verzamelt meer dan 700.000 handtekeningen
Een petitie van een studente die vraagt om een Franse wet op te heffen, heeft meer dan 700.000 handtekeningen verzameld op de website van het Franse parlement. De wet - de Loi Duplomb - laat het gebruik van een eerder verboden insecticide opnieuw toe. De petitie krijgt zoveel bijval, dat er een debat in het Franse parlement kan volgen.

De 23-jarige masterstudente Eléonore Pattery heeft op 10 juli een petitie ingediend waarin ze de Loi Duplomb “een wetenschappelijke, ethische, milieu- en gezondheidsdwaasheid en een frontale aanval tegen de volksgezondheid, de biodiversiteit, de samenhang van klimaatbeleid, de voedselveiligheid, en het gezond verstand noemt.”
“De wet vormt een gevaar voor arbeiders, inwoners, ecosystemen, ecosysteemdiensten en de mensheid in haar geheel”, stelt ze in de petitietekst. “Ze verzwakt de voedselnetwerken en compromitteert de stabiliteit van het milieu, waarvan we integraal afhangen. We zijn wat we eten, en wat willen jullie dat we eten?” Ze verwijst naar wetenschappelijke studies en wetteksten om haar punt te staven en vraagt naast de onmiddellijke opheffing van de wet ook een burgerraadpleging.
Acetamiprid
Op het petitieplatform van het Franse parlement kunnen burgers petities indienen. Vanaf 100.000 handtekeningen komen petities op de website van het Franse parlement terecht. Vanaf 500.000 handtekeningen uit minstens 30 departementen of overzeese gemeenschappen kan beslist worden een openbare zitting te organiseren.
De wet laat het gebruik van acetamiprid, een insecticide dat sinds 2018 verboden is in Frankrijk, tijdelijk weer toe. In Europa is het gebruik van acetamiprid toegelaten tot 2033. Vooral telers van bieten en hazelnoten vragen het product te mogen gebruiken. Imkers spreken dan weer van ‘een bijendoder’.
Soevereine landbouw
Groene en linkse partijen en een linkse landbouwvakbond zijn gekant tegen de wet, maar de Franse regering en grote landbouwvakbonden zoals Fnsea en Jeunes Agriculteurs steunen de tekst, schetst de nieuwssite Politico. Voor Arnaud Rousseau, hoofd van Fnsea, is de keuze duidelijk: “kies voor Franse landbouw met normen die gelijk zijn aan de Europese landen opdat we rond kunnen komen, of leg hogere normen op en onze landbouw zal verdwijnen”, zei hij zaterdag in een verklaring aan de pers. “Willen jullie wel of geen soevereine landbouw in Frankrijk?”
Aurélie Trouvé, parlementslid voor La France Insoumise (LFI) en voorzitter van de parlementaire commissie economische zaken, heeft laten weten dat ze in het najaar een parlementair debat zal voorstellen. “Het is de eerste keer in de geschiedenis van de Nationale Assemblee dat dit gebeurt”, vertelt ze aan Politico. Maar voor dat debat doorgaat, moet het voorstel de goedkeuring krijgen van de zogenaamde conferentie van voorzitters, dat commissievoorzitters zoals Trouvé verzamelt. Dat orgaan komt op 12 september bijeen. “Ik hoop dat we dit debat zullen kunnen voeren”, aldus nog Trouvé. Haar inziens zou de petitie negeren niet minder dan een ‘democratische ontkenning’ zijn. Toch zou tijdens dat debat enkel de petitie besproken worden: de wet wordt niet opnieuw ten gronde beoordeeld, laat staan ingetrokken. Wel onderzoekt het Franse Grondwettelijk Hof of de tekst in strijd is met de grondwet.