Prijs van rundsvlees fors gestegen door blauwtong
De vleesprijzen, en dan vooral die van rundvlees, stijgen al maanden fors. Dat meldt het Collège des Producteur, een overlegorgaan tussen de Waalse overheid en de landbouwsector, op de landbouwbeurs van Libramont.

De belangrijkste oorzaak van de prijsstijging zijn een reeks ziektes, zoals blauwtong en vogelgriep, die de veestapel fors hebben doen afnemen. Alleen al voor pluimvee moesten in de eerste maanden van 2025 zo'n 19 miljoen dieren worden geruimd in de Europese Unie, vooral in Polen. Daardoor steeg de prijs van een 'standaardkip' tot recordhoogte en blijft ook de prijs van eieren hoog.
Vleesvee opnieuw rendabel
Vooral rundvlees werd flink duurder, waardoor rundveehouders voor het eerst in jaren opnieuw rendabel zijn. "We maken iets mee dat we niet hebben gezien in de voorbije 10 jaar. Het geeft hoop, maar het is ook een correctie op 10 heel moeilijke jaren", zegt Emmanuel Grosjean, coördinator van het Collège des Producteurs.
Hoewel de prijzen die producenten krijgen sinds 2020 meer dan verdubbeld zijn (+103%), gebeurde dat pas recent na jaren van stilstand. "Wat de veehouders al 10 jaar op wachtten, is in 4 maanden tijd gebeurd", aldus Grosjean.
In de winkels stegen de prijzen sinds 2020 minder sterk (+29%), tot meer dan 23 euro per kg. Volgens het Collège leidde dat niet tot een forse daling in de consumptie van rundvlees, al is er wel een verschuiving naar goedkopere vleessoorten.
Geen herstel van de Waalse veestapel
Ondanks de onverwacht gunstige prijzen blijft de onzekerheid in de sector groot. De productiekosten zijn hoog en het aantal runderen daalde in Wallonië op 10 jaar tijd met 22%, tot minder dan 1 miljoen dieren. Er is voorlopig geen sprake van een herstel van de veestapel in Wallonië.