Startpagina Edito

Edito: Voor welke lokale eiwitten kies jij?

Dit jaar draaide de Dag van de Landbouw rond lokale voeding. Dat mooie thema kwam bij de officiële opening bij hoeveslager en veehouder Van Snick helemaal tot zijn recht. Jammer genoeg stuikte dit positieve verhaal door de ambitieuze plannen voor de ‘Eiwitshift 2.0’ echter de dag nadien al grotendeels in elkaar.

Leestijd : 2 min

De jaarlijkse hoogdag voor de landbouw begon onder een goed gesternte. Organisator Boerenbond kon immers uitpakken met de resultaten van een recente bevraging bij 1.000 Vlamingen. En driewerf hoera, het vertrouwen van de Vlaming in landbouwproducten van Vlaamse bodem blijkt bijzonder groot. De kwaliteit en betrouwbaarheid van lokaal geteelde Vlaamse landbouwproducten krijgt met gemak de grootste onderscheiding. Driekwart van de bevraagden kiest ook bewust voor producten van Vlaamse bodem.

Het is een gegeven dat minister van Landbouw Jo Brouns en de schare politici en notabelen die in zijn zog de officiële start van de Dag van de Landbouw bijwoonden, ten volle onderschrijven. “We moeten het chauvinisme op het bord van de Vlaming krijgen”, stelde Brouns op het erf van veehouder Van Snick.

De euforie van dat moment duurde slechts een etmaal. Vooral veehouders zullen zich in hun koffie verslikt hebben bij het horen van het hernieuwde plan omtrent plantaardige eiwitten. De ‘Eiwitshift 2.0’ van de Vlaamse overheid moet ons immers minder vlees – lokaal of niet lokaal – doen eten… Het uitgangspunt is dat minder vlees eten beter is voor het klimaat en voor de gezondheid. Het is de Vlaamse doelstelling om binnen 5 jaar – dus tegen 2030 - van 60% dierlijke naar 60% plantaardige eiwitten te evolueren. “Inzetten op een duurzame eiwitconsumptie blijft belangrijk, met het oog op de uitdagingen waar we voor staan”, zei Brouns daarover. "Onze boeren en voedingsbedrijven hebben alle troeven in handen voor een duurzame eiwitshift met producten van bij ons.”

Dat blijkt vandaag de dag enigszins tegen te vallen. De roep naar meer plantaardige eiwitten dateert niet van gisteren, maar op het terrein beweegt het (heel) traag. Dat bevestigde ook landbouweconome Tessa Avermaete op Radio 1. “Een boer is een ondernemer. Als het economisch niet rendabel is, gaat hij er niet in investeren.” Volgens Avermaete is de timing dan ook veel te ambitieus.

Dit wil niet zeggen dat onze landbouwers deze eiwitgewassen niet willen telen, maar voorlopig blijven die ‘gewoon’ lekkere lokale kost produceren, zoals de Vlaming het wil.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Edito

Edito: Drummen voor een plekje op het platteland

Edito Momenteel staat de zogenaamde ‘fermettisering’ volop in de belangstelling. Het fenomeen is eigenlijk al decennialang bezig, maar kwam nu nadrukkelijker op de tafel te liggen. Tijd dus voor orde in de huishouding van het platteland.
Meer artikelen bekijken