Startpagina Varkens

Duitsland verplicht huisvestingslabel voor varkensvlees

In Duitsland is recent een wet aangenomen waardoor het voor dierlijke producten verplicht wordt om een label te hebben dat aanduidt in welke omstandigheden de dieren gehouden worden.

Leestijd : 2 min

In een eerste fase zal het Tierhaltungs-label enkel verplicht zijn voor varkensvlees dat aan eindconsumenten wordt verkocht. Het is volgens het Duitse ministerie van Voeding en Landbouw de bedoeling dat het label later naar andere diersoorten wordt uitgebreid en dat ook restaurants en andere eetgelegenheden het label zullen moeten hebben voor de voeding die ze aanbieden.

Niet verplicht voor ingevoerde producten

Het Duitse huisvestingslabel is enkel verplicht voor Duitse dierlijke producten. Voor ingevoerde producten is het label vrijwillig. Het is geen dierenwelzijnslabel en geeft enkel objectieve informatie over het soort huisvesting van het dier.

Vijf opties

Er zijn 5 opties bij het Duitse label. Stall (stal) geeft aan dat de dieren de minimale verplichte staloppervlakte ter beschikking hadden. Stall + Platz (stal en extra ruimte) kan worden aangeduid als de dieren bovenop de minimaal verplichte ruimte nog 12,5% extra ruimte hebben. Frischluftstall (stal met verse lucht) duidt erop dat de dieren in de stal kunnen genieten van verse buitenlucht. Bij Auslauf/Weide beschikken de dieren over een buitenterrein dat op elk moment van de dag toegankelijk is of lopen de dieren permanent buiten zonder vast binnenverblijf. Bij Bio voldoet de huisvesting aan de Europese normen voor biologische dierlijke producten (nog meer ruimte in de stal, toegang tot buitenterrein, …).

Voor het Duitse label wordt gekeken naar de periode van het afmesten. Duitse landbouwers die de huisvesting van hun dieren willen verbeteren, kunnen rekenen op financiële steun.

FVDL

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken