Startpagina Melkvee

Melkprijs Milcobel opnieuw laagste

De Milcobel-melkprijs bedroeg in januari €30 per 100 kg en daarmee blijft de coöperatie opnieuw achter bij haar grootste buitenlandse concurrenten. Het gemiddelde van de 17 grotere zuivelaars in de EU ligt met €35,44 ook gevoelig hoger. Dat blijkt uit de Europese melkprijsvergelijking die de Nederlandse boerenorganisatie LTO publiceert.

Leestijd : 2 min

De melkprijs die Milcobel betaalt voor een gestandaardiseerde levering ligt €3 lager dan een maand eerder. De meeste zuivelondernemingen hebben in januari de melkprijzen verder verlaagd. De grootste prijsdalingen deden zich voor in Nederland en Duitsland. De berekende melkprijs van DMK daalde met €5 per 100 kg het meest. Het Nederlandse Royal A-ware deed €4 van de melkprijs af, terwijl FrieslandCampina €3,90 van de prijs afkapte.

In de maanden voorafgaand aan oktober 2017 slaagde Milcobel erin bovengemiddeld goed te presteren. Daarom ligt het voortschrijdend gemiddelde over 12 maanden, €34,68, nog vrij dichtbij het gemiddelde van de lijst die LTO opstelt. De gemiddelde melkprijs die LTO rapporteert ligt lager dan een maand eerder maar wel 7% hoger dan in januari 2017. Opvallend is dat de Ierse melkprijzen ondanks een lastige markt nu al vijf maanden op rij niet zijn verlaagd.

De Nederlandse zuivelorganisatie ZuivelNL voegt aan de cijfers toe dat de melkaanvoer in de EU nog een aanzienlijke stijging laat zien. Over geheel 2017 is het volume met bijna 2% toegenomen. . Grootste absolute toename werd in Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk gerealiseerd. Buiten Europa is er ook nog grotendeels sprake van groei. Wel ligt het groeitempo in de VS sinds september op een lager niveau (+1%) dan in de eerste helft van 2017.

Nieuw-Zeeland heeft als gevolg van ongunstige weersomstandigheden in zowel december (-3%) als in januari (-5%) dit jaar een forse stap terug gedaan.

JCB

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken