Startpagina Akkerbouw

Er is leven na de dood van glyfosaat

We kunnen niet zonder glyfosaat, werd meermaals luid geroepen in 2017. Terwijl sommigen nog meer op hun tenen gingen staan naar de einddatum 15 december toe, hielden anderen het hoofd koel en dachten na over mogelijke oplossingen. Er zijn zeker alternatieven, klinkt het op de studiedag, maar voor directzaai en probleemonkruiden zijn nog oplossingen nodig.

Op de studiedag ‘Kunnen wij boeren zonder glyfosaat’ zat de zaal vol. Landbouw zonder glyfosaat klinkt bij velen nog steeds als een café zonder bier. Niet onlogisch. Op wereldvlak werd 850.000 ton actieve stof gebruikt in 2015. 0,06 % daarvan werd verbruikt in België. Het is het best verkopende herbicide sinds 1980 en vertegenwoordigt 31 % van de totale mondiale herbicidenmarktwaarde.

In België werd in 2015 247,9 ton glyfosaat verbruikt. 74,5 % daarvan werd toegepast in de land- en...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Akkerbouw

“We schillen asperges voor meer dan 90% van onze klanten”

Groenten Asperges – ook ‘het witte goud’ genoemd – zijn nog 1 van de laatste echte seizoensgroenten. Het seizoen loopt van half maart/begin april tot 24 juni, de feestdag van Sint-Jan. Dat is ook zo bij Dirk Lievens en Anne-Marie Blockx in Geel. “De combinatie met de aardbeienteelt is uitdagend, maar gelukkig kunnen we rekenen op medewerkers die meedenken en vooruitkijken”, zegt Dirk.
Meer artikelen bekijken