Startpagina Mechanisatie

Europese tractormarkt trok stevig aan in 2017

Vorig jaar werden er in totaal 161.235 nieuwe registraties van landbouwtractoren gedaan in dertig Europese landen. Dit betekent een groei van 12,8% in vergelijking met het jaar 2016.

Leestijd : 2 min

De Europese tractormarkt groeit hiermee verder van een niveau dat al reeds hoog lag. Zo geeft de Europese Federatie van Landbouwmachinefabrikanten ‘CEMA’ aan. De toename in de nieuwe verkopen is te wijten aan een piek in december. Tot voor deze maand lagen de registraties maar miniem hoger. Een sterkere verkoop werd gemerkt voor de tractoren met een vermogen lager dan 50 pk, waar de vraag naar tractoren boven deze vermogensgrens stabiel bleef gedurende het jaar.

De piek in december leidde tot een finale groei van 38,41% voor het vermogenssegment onder 50 pk en een toename van 6,45% voor het tractorsegment van meer dan 50 pk.

EU-wet zorgt voor marktverstoring

De voornaamste reden die CEMA ziet voor de piek in tractorregistraties in december is de nieuwe Europese wetgeving die van kracht werd op 1 januari 2018. Bijkomende technische vereisten die in een wettekst zijn gegoten, hebben o.a. betrekking op de remmen en lichten van de tractor. Tractoren die niet aan deze vereisten voldeden, moesten voor Nieuwjaar zijn ingeschreven. Hierom werden nog veel tractoren voor het jaareinde van 2017 ingeschreven. Vermoed wordt dat dit effect een negatieve impact heeft op de nieuwe registraties gedurende de eerste maanden van 2018.

Meestal groei

De meeste tractormarkten in de landen waar de CEMA zijn leden heeft, ervoeren een duidelijke groei in 2017, gaande van 5,7% in Spanje tot 22,9% in Denemarken. De Franse markt was de enige uitzondering, met een afname van 2,2% in de tractorregistraties. Ook als we de piek in december even buiten beschouwing laten, werden er doorgaans steeds positieve resultaten genoteerd. Tot het derde kwartaal groeiden alle markten die door CEMA gemonitord worden ten opzichte van het jaar voordien, maar deze uitspraak geldt niet voor de Franse, Duitse en Australische markt.

Naast de tractoren kende ook de landbouwmachinemarkt met inbegrip van maaidorsers, veldspuiten, balenpersen en maaiers, een goed jaar in 2017.

Frankrijk ervoer een scherpe terugloop in de verkoop van landbouwmachines in het eerste semester van 2017. Dit werd echter gevolgd door een sterke groei in het tweede semester. Dit resulteerde finaal in een toename van 2,1% omzet voor de markt van de landbouwmachines.

De landbouwmachinemarkt in Duitsland groeide met ongeveer 9% vorig jaar. Dit is vooral te wijten aan de toename in de verkoop van tractoren. Voor de andere landbouwmachines werd maar een beperkte verkoopstoename gezien.

In Italië werd dan weer een toename in de verkoop gezien voor bijna alle types landbouwmachines. De verkoop zou hier sterk bevorderd zijn door Europese en Nationale steun. Ook in het Verenigd Koninkrijk zien we een toename van bijna alle landbouwmachines, met uitzondering van veldspuiten en graanzaaimachines.

De lijn van het goede nieuws kunnen we tevens doortrekken voor Nederland, hier was de markt in 2017 duidelijk groter dan het jaar voorheen. In ons land nam de markt af. De vraag naar balenpersen en maaidorsers nam af, terwijl de vraag naar spuitmachines, veldhakselaars en maaiers stabiel was.

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken