Startpagina Pluimvee

Opnieuw vogelgriep in Nederland

In Nederland is dinsdag (13 maart) vogelgriep vastgesteld bij een eendenbedrijf met 29.000 dieren. Het gaat om een bedrijf in Kamperveen, in het Oosten van Nederland op circa 170 km van de Belgische grens. Dat blijkt uit een melding van het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Leestijd : 1 min

Het bedrijf in Kamperveen werd in 2014 en 2016 ook al geraakt door een uitbraak van vogelgriep. De Nederlandse variant van de FAVV, de NVWA, ruimt het bedrijf. Een naastgelegen bedrijf wordt preventief geruimd. Het bedrijf is besmet met een H5-virus, waarschijnlijk van de hoog pathogene en dus gevaarlijkste variant.

Zoals gebruikelijk is in een straal van 10 km rond het besmette bedrijf een veiligheidszone ingesteld. Dat betekent dat per direct geen pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel in dit gebied mag worden vervoerd.

Twee weken geleden werd in Nederland al vogelgriep vastgesteld bij een vermeerderingsbedrijf in Groningen, de meest Noordelijke provincie. In december was het iets zuidelijker raak in Biddinghuizen. Pluimveebestuurders in Nederland zeggen dat risicofactoren beter in kaart moeten worden gebracht.

De nieuwe besmetting is een klap voor de Nederlandse pluimveesector, die de dieren al maanden binnen moet houden om verspreiding van het virus tegen te gaan. De zogeheten ophokplicht zal nu worden verlengd tot voorbij Pasen, met grote financiële gevolgen voor de sector. De sector pleit ondertussen voor het regionaliseren van de ophokplicht, zodat minder pluimveehouders worden geraakt.

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken