Startpagina Akkerbouw

Bayer mag Monsanto overnemen

De EU is onder strenge voorwaarden akkoord gegaan met de overname van Monsanto door Bayer. Daarmee lijkt alweer de derde megafusie in de agrochemische industrie in enkele jaren tijd een grote stap dichterbij. Alleen de Amerikaanse en Russische autoriteiten moeten nog een definitief akkoord geven.

Leestijd : 2 min

De overeenkomst is niet onomstreden. Het Duitse Bayer is na Syngenta de grootste leverancier van gewasbeschermingsmiddelen wereldwijd, en is ook een belangrijke speler op de markt voor zaden. Bayer verraste de markt door vorig jaar een bod van $62,5 miljard neer te leggen voor Monsanto, dat even daarvoor nog zelf geprobeerd had Syngenta te kopen.

Eurocommissaris Margrethe Verstager (mededinging) zegt nu dat Bayer de zorgen heeft weggenomen. De Deense ging niet over één nacht ijs. In totaal zijn 2.000 productmarkten en 2,7 miljoen interne documenten van de bedrijven onderzocht. Bayer verkoopt als onderdeel van de overeenkomst met de Commissie diverse onderdelen. BASF koopt, mits de Commissie hiervoor toestemming geeft, een groot deel van het zadenbedrijf van Bayer.

Ook maakte het bedrijf onlangs bekend haar vanuit Nederland geleide groentezadendivisie in de verkoop te zetten. “Ons besluit verzekerd dat er effectieve concurrentie en innovatie zal blijven op de markten voor zaden, pesticiden en digitale landbouw”, aldus Verstager in een mededeling.

Het Amerikaanse Monsanto is wereldmarktleider wat betreft zaden. Op de markt voor gewasbescherming behoort Monsanto niet tot de wereldwijde top, maar de onderneming is wel eigenaar van de bekende op glyfosaat gebaseerde herbicide Roundup. Samen zijn de bedrijven goed voor ongeveer een kwart van de wereldwijde markt voor zaden en pesticiden.

De overeenkomst werd voorafgegaan door de fusie van Dow en DuPont en de overname van Syngenta door het Chinese ChemChina, dat ook Adama bezit. Door deze sterke machtsconcentratie ontstaat volgens critici, waaronder in de VS het American Farm Bureau, het risico dat de overblijvende bedrijven prijzen ongestraft kunnen verhogen en de bedrijven minder zullen inzetten op onderzoek en ontwikkeling van hun productportefeuille.

Van de kant van aandeelhouders van Bayer werd ook zorg over de reputatie van Monsanto opgeworpen. Roundup is niet onomstreden en het bedrijf Monsanto wordt sterk geassocieerd met genetisch gemodificeerde gewassen, waarmee het sinds de jaren ‘90 van de vorige eeuw pionierde. De technologie is nooit onveilig bevonden maar ligt met name in de EU toch onder vuur van politici en milieu-activisten.

Lees ook in Akkerbouw

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken