Startpagina Paarden

De paardenweide lonkt

Maart had nog vrieskou in petto dit jaar. Heeft de derde maand van het jaar ons de kans gegeven de paardenweide een inspectiebeurt te geven? We moeten ervoor zorgen dat het gras groeikracht heeft. Indien dit nog niet gebeurde dan is het nu wel degelijk vijf voor twaalf.

Leestijd : 3 min

Een paardenweide kan niet veilig genoeg afgesloten zijn. Een uitgebreide inspectieronde, waarbij elke paal en elke draad grondig nagezien worden, is dan ook noodzakelijk.

Een veilige omheining

Vertrouw het niet als een paal wankelt of gebarsten is en vervang hem door een nieuw, diep genoeg ingeplant exemplaar. Onderwerp ook de isolatoren – stuk voor stuk - aan een inspectiebeurt. Ze moeten stevig vastzitten aan de paal. De hoekisolatoren moeten zorgen dat er genoeg spanning is op de draad.

Laat nooit een paard in een weide met doorhangende, versleten draden, dit is immers vragen om moeilijkheden. Aarzel niet eventueel oud lint te vervangen. Oude, door mos aangetaste linten zijn geen goede geleiders voor elektriciteit. Doorhangende linten zorgen snel voor kortsluiting als de grassen onder de omheining te hoog worden. Dit is meestal het geval in de maand mei, wanneer het gras letterlijk en figuurlijk overvloedig en welig tiert.

Eens de omheining gecontroleerd en bijgewerkt kan u makkelijk checken of er nog ergens kortsluiting is. Doe dit vooral vooraf, als de paarden nog niet in de weide zijn, zodat ze niet schrikken van de vonkvorming en het gekletter. Dikwijls zijn de afsluithaken ook aan vervanging toe. Doorgeroeste afsluithaken zorgen maar al te dikwijls voor kortsluiting met gekletter tot gevolg, waar elk paard met een grote boog omheen wil.

Gezond en smakelijk gras

Gras is meestal het belangrijkste onderdeel van het paardenmenu in het groene seizoen. Voor de edele viervoeter is gras de ultieme lekkernij waar hij maanden lang naar uitkijkt. Laat u adviseren voor de bemesting van de grasmat na de winter. Gras zorgt immers voor de aanvoer van tal van mineralen in het paardenmenu en een correcte bemesting kan veel bijsturen, al speelt de graslanduitbating (slepen, onkruidbestrijding, mest verwijderen …) ook een belangrijke rol.

Een evenwichtige bemesting heeft een belangrijke invloed op de voederwaarde van het gras. Stikstofbemesting zorgt voor groeikracht, maar hier geldt ook dat overdaad maar al te dikwijls schaadt. Te veel stikstof geeft minder ruwe celstof en meer energie en eiwitten aan het gras en dit is voor paarden al snel teveel. Er bestaan speciale formules voor de bemesting van paardenweiden. Laat u dus deskundig adviseren en volg – indien u dit liet uitvoeren – de richtlijnen van het bodemonderzoek.

Langzaam wennen aan de weide

Het is nooit goed paarden die een hele winter rond de stal verbleven in een paddock, zomaar los te laten in een malse weide. In kuddeverband wil dit wel eens zonder spijsverteringsproblemen verlopen. Omdat de paarden veel afleiding hebben onder elkaar en als er een stopt met grazen de anderen dikwijls zijn voorbeeld volgen.

Maar een of twee paarden samen gaan sneller uit de bol en volgen minder instinctief hun (enige) concurrent. Wen ze dus ‘uurtjesgewijs’ aan het groene lekkers en blijf ze hooi geven op stal, zodat hun delicate spijsvertering niet op hol slaat.

De voorjaarskolieken zijn alom bekend bij dierenartsen en kunnen voor heel wat ellende zorgen. Laat het gras ook niet te hoog groeien alvorens de paarden de weide ingaan. Paarden zijn zeer selectieve grazers en gras dat ze platlopen of vertrappelen eten ze gewoon niet meer. Met als resultaat een weide die maar al te snel een verzamelplaats wordt van lange en droge, platgewalste grassen, afgewisseld met plekken waar koning paard wel graast.

Met de bosmaaier

Als het gras – bijvoorbeeld door overvloedige regenval – een groeispurt inzet, is een weide dicht bij de stal, waar u elke dag een strook maait met de bosmaaier, ideaal.

Voeder dagelijks dit vers gemaaide gras in geen al te grote hoeveelheden, gedurende enkele weken zodat het paard went aan het menu gras + hooi. Het gekortwiekte perceel is dan achteraf een ideale paardenweide, waarbij de overvloedige grasgroei in de kiem werd gesmoord. Natuurlijk is dit slechts haalbaar voor de kleine paardenhouder die zijn paard(en) thuis stalt.

Kijk ook het ontwormschema van uw paard na. In de winter – zonder gras – wordt er doorgaans minder ontwormd. Vraag advies aan uw dierenarts zodat u niet nutteloos ontwormd, gezien dit resistentie in de hand werkt. Misschien adviseert hij een mestonderzoek alvorens u een product aan te raden. De kostprijs van een mestonderzoek weegt niet op tegen te veel en nutteloos ontwormen.

PP

Foto: PhP

Lees ook in Paarden

Paarden op de weide: veel lof maar sterk onderschat

Paarden Voor elke paardenhouder is het je van het als het weideseizoen aanbreekt. Trouwens, wie ziet niet graag grazende paarden in alle vrijheid evolueren op de weide? Er is nochtans een keerzijde aan de medaille: in veel gevallen – gebrek aan weiland indachtig – krijgt het gras de genadeslag alvorens de groei echt van start gaat!
Meer artikelen bekijken