Startpagina Aardappelen

Landbouwers bezorgd over hun inkomen

Eén op de vijf landbouwers in Vlaanderen kampt met hoge tot zeer hoge stress en dat komt vaak door het inkomen. Dat geldt nog het meest voor de vleesveehouderij, waar twee derde meestal of altijd ongerust is over het inkomen, en zowat een kwart zich zorgen maakt over schulden. Dat blijkt uit een enquête die is uitgevoerd in opdracht van het Departement Landbouw en Visserij.

Leestijd : 2 min

Bijna alle landbouwers vinden hun werk boeiend en acht op de tien beleven voldoening aan hun werk. Het overgrote deel van de landbouwers (77%) is ook tevreden tot zeer tevreden met het leven in het algemeen. Wanneer het leven, inkomen en geluk samen beschouwd worden, daalt het percentage tevredenen naar 54%. Uit de enquête blijkt dan ook dat tegenover de breed beleefde arbeidsvreugde ook veel stress staat.

De belangrijkste genoemde oorzaak van stress ligt in onzekerheid over het inkomen en financiële problemen. In de land- en tuinbouw in volle breedte is ruim een derde van de bedrijfshoofden ontevreden tot zeer ontevreden over het inkomen.

Het gaat om een enquête die in het voorjaar van 2017 is afgenomen onder 550 bedrijfsleiders uit het Landbouwmonitoringsnetwerk (LMN). De timing van de enquête zal zeker enige invloed hebben gehad op het gemeten sentiment. Een belangrijke disclaimer is ook dat de ondervraagde groep relatief klein is. Zo deden slechts 62 varkenshouders mee aan de enquête, slechts 45 vleesveehouders en 22 pluimveehouders. De melkveehouders zijn met 88 deelnemers nog het best vertegenwoordigd in de peiling.

Vleesveehouderij

Twee derde van de Vlaamse vleesveehouders maakt zich zorgen over het inkomen en zowat een kwart is bezorgd over haar schuldpositie. Ook afzet en de mogelijkheid om grond te verwerven zijn probleempunten. Ook de melkveehouderij was in het voorjaar van 2017 relatief somber gestemd. Ruim 60% van de ondervraagde vleesveehouders is ontevreden tot zeer ontevreden met hun inkomen.

Alleen bedrijven met gemengd rundvee komen hierbij in de buurt. In de melkveehouderij gaf slechts 14% van de respondenten aan zich zorgen te maken over schulden, terwijl 40% ongerust is over het inkomen. Opvallend is dat in de varkens- en pluimveehouderij een vrij beperkte groep bezorgd is over schulden, maar toch bijna een derde ongerust is over het inkomen.

Van de akkerbouwers die deelnamen, is slechts 10% bezorgd over schulden en is 21% meestal of altijd bezorgd over het inkomen. In het algemeen ligt het stressniveau bij akkerbouwers het laagst. Ook in de groentesector, openlucht en onder glas, zijn de zorgen over geld beperkt. In de fruitteelt is dan wel weer ruim een vijfde meestal of altijd bezorgd over schulden en is 42 % ongerust over het inkomen. Gemiddeld stijgt stress bij bedrijfsleiders tot 50 jaar en neemt dan weer af.

JCB

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken