Startpagina Actueel

Rabobank: marges voor melkveehouders onder druk

De Rabobank verwacht dat de Europese melkproductie in de eerste helft van 2018 zal blijven toenemen, hoewel een koudefront in februari de productie wat tempert. Ondanks de daling van de gemiddelde Europese melkprijs opereren veel bedrijven nog met een positieve cashflow en is het ruwvoeraanbod ruim. De bank voorspelt dat de marges die melkveehouders in de EU maken de komende maanden smaller gaan worden.

Leestijd : 3 min

In de eerste drie maanden van 2018 zijn de Europese melkprijzen gedaald ten opzichte van het vierde kwartaal van 2017, stelt Rabobank vast in een nieuw rapport. Rabobank is de grootste landbouwbank van Nederland en in Vlaanderen financier van de agribusiness. De belangrijkste oorzaak ligt in lagere prijzen voor basiszuivelproducten. De markt voor eiwitrijke producten, zoals weipoeder en magere melkpoeder, blijft lijden onder de hoge interventievoorraden van de EU. Spelers op de markt weten dat de voorraden vroeg of laat en vermoedelijk tegen dumpprijzen zullen worden aangeboden.

Het gaat om een groot volume. Toen de Europese interventieregeling voor magere melkpoeder op 1 oktober 2017 werd gesloten voor dat jaar, lag 375.700 ton in opslag in de EU, waarvan een relatief groot deel in Wallonië en een kleiner deel in Vlaanderen. Gedurende de eerste drie maanden van 2018 zijn biedingen voor 10.328 ton aan interventievoorraad geaccepteerd, schrijft Rabobank, met € 1.050 per ton als laagst geaccepteerde prijs.

Dumpprijzen

Het aangeboden volume en de prijzen die de Europese Commissie accepteert, bevestigen dat met het ouder worden van de voorraden dumpprijzen in beeld komen. Nog altijd gaapt een groot gat tussen de prijzen die vanuit de markt worden geboden, en wat de Commissie accepteert. Op 1 maart 2018 is de interventieregeling tot 30 september 2018 geopend. Vanwege de problematiek zijn de voorwaarden aangepast. Nu kan geen magere melkpoeder aan de interventievoorraad worden toegevoegd tegen een vaste prijs en vooraf bepaald volume.

Verwerkers moeten nu met prijs en hoeveelheid inschrijven op tenders. Gedurende de maand maart zijn er door de Europese Commissie geen inschrijvingen geaccepteerd. De laagst geboden prijs was € 1.349 per ton, volgens Rabobank een indicatie dat er geen inschrijvingen boven marktprijs worden geaccepteerd. Rabobank denkt dat dit in combinatie met uitspraken van Eurocommissaris Phil Hogan aantoont dat de Commissie geen nieuwe steunprogramma’s zal lanceren.

De melkproductie neemt ondertussen in de EU wel toe. Na een stabiel derde kwartaal zal de melkproductie naar verwachting vanaf het vierde kwartaal van 2018 omslaan in een productieafname. Lagere marges en uitdagende referentiemaanden voor de tweede helft van 2017 zijn hiervan volgens de marktvorsers de oorzaak. Deze melkproductiedaling zal om dezelfde redenen ook doorzetten in de eerste drie maanden van 2019. De lagere productie kan de prijs helpen stabiliseren.

Voor de komende maanden lijkt echter door een lagere melkprijs, Milcobel schoot al onder €30 per 100 kg, een steeds smallere marge in het verschiet te liggen.

Vooral de markt voor eiwitrijke zuivelproducten, zoals magere melkpoeder en weipoeder blijft weinig hoopgevend door de eerder genoemde hoge Europese interventievoorraden, oplopende voorraden in Noord-Amerika en de groeiende melkaanvoer. De prijs voor Europese boter blijft ondanks de prijsval eind 2017 met € 4.920 per ton eind maart 2018, op een bovengemiddeld niveau. Door de moeizame markt voor eiwitrijke producten en de piek in de Europese melkproductie blijft er ook het in tweede kwartaal druk staan op de melkprijzen.

Ook de kaasmarkt is moeizaam. Tussen september 2017 en de eerste weken van 2018 is de spotprijs voor Goudse kaas met ruim 37% gedaald, om de daaropvolgende twee maanden wat te herstellen. De melkprijs daalde aanvankelijk minder hard, wat Rabobank verklaart door te wijzen op de looptijden van contracten die kaasmakers en kaashandelaren en supermarkten hanteren.

China

De toenemende export naar China bood de zuivel de afgelopen jaren een extra bron van inkomsten. De hausse lijkt echter voorbij. De Chinese melkproductie is in 2017 met 1,6% gedaald ten opzichte van 2016, maar zal volgens Rabobank in 2018 vermoedelijk weer met ruim 2% toenemen. Chinese bedrijven importeerden in 2017 17% meer zuivelproducten dan in 2016. Dat lijkt veel maar is toch minder dan was verwacht, waarbij opvalt dat vooral in december fors minder de grens over ging.

Rabobank verwacht dat de Chinese import voor heel 2018 met 13,8% toe zal nemen.

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken