Startpagina Actueel

Suikerprijs blijft fors achter, graan- en zuivelprijzen gaan omhoog

De FAO Voedselprijsindex is in maart 1,1% gestegen ten opzichte van februari. Ten opzichte van vorig jaar staat de index – een indicator van de grondstoffenmarkt – nu 0,7% hoger. Dat de index is toegenomen, komt net als een maand eerder vooral doordat internationale prijsquoteringen van granen en zuivel zijn gestegen. Bij suiker en plantaardige oliën was juist sprake van een prijsdaling.

Leestijd : 2 min

Graan is als spilgewas het belangrijkste ingrediënt in de FAO Voedselprijsindex, die de VN maandelijks opstelt om de voedselprijzen te monitoren. De graanprijsindex kwam in februari uit op bijna 166 punten. De index gebruikt de gemiddelde prijs tussen 2002 en 2004 als basis, wat dus betekent dat de graanprijs nu bijna 1,7 keer hoger ligt dan in die periode.

De graanprijs klimt al maanden. De stijging betreft bijna alle graansoorten. De tarweprijs steeg bijvoorbeeld omdat de droogte in de VS en koude en natte omstandigheden in delen van Europa de vraag doet rijzen of oogstprognoses negatief moeten worden bijgesteld. Daarbij wordt vooral gekeken naar ramingen van het Amerikaanse landbouwministerie. Minder aanbod bij een toenemende vraag uit vooral Azië betekent dat de prijs omhoog gaat. Bij maïs speelt exact hetzelfde, al is hier ongunstig weer in Argentinië de belangrijkste boosdoener.

Bittere suikermarkt

De suikerprijsindex daalde 3,4% tot 186 punten ten opzichte van februari. Daarmee ligt de indicator nu 27,5% lager dan in de corresponderende maand een jaar eerder. De oorzaak van de malaise op de suikermarkt ligt in de grote hoeveelheden die belangrijke suikerexporterende landen als Brazilië en Thailand voorradig hebben. India, een grote producent en consument, heeft door een overschot ook besloten om de export minder zwaar te belasten. De Braziliaanse munt is bovendien verzwakt, waardoor de concurrentie op de exportmarkt is toegenomen.

De index voor plantaardige oliën is marginaal gedaald. De wereldmarktprijzen voor soja, koolzaad en zonnebloemolie daalden licht, maar dit werd zo goed als tenietgedaan door de wat hogere prijzen voor palmolie. Palmolie is de meest verhandelde plantaardige olie, aldus de FAO. In zowel Maleisië als Indonesië is de oogst achtergebleven, zoals verwacht. Daarnaast speelt het voornemen van de EU om de import van biodiesel op basis van palmolie uit Indonesië in te perken een rol.

Zuivelprijs blijft stijgen

De zuivelindex is 3,3% gestegen op maandbasis en kwam iets boven het niveau van maart 2017 uit op 197,4 punten. De prijs van boter, kaas en volle melkpoeder steeg, vooral omdat Nieuw-Zeeland minder dan verwacht produceert. Mageremelkpoeder in prijs is gedaald. Nog altijd hangt een grote interventievoorraad in de EU als een donderwolk boven de markt. De vleesprijzen bleven in maart bijna gelijk. Varkensvlees werd iets beter betaald, terwijl de prijs van rundvlees omlaag werd geduwd door de verwachting dat Nieuw-Zeeland de komende maanden meer (melk)koeien laat slachten.

JCB

Lees ook in Actueel

Versoepelde mestwetgeving goedgekeurd

Wetgeving Het Vlaams Parlement heeft woensdag 27 maart een aantal versoepelingen aan de mestwetgeving goedgekeurd. De meerderheidspartijen hadden met spoed een decreet ingediend dat een aantal afspraken uit het landbouwakkoord van vorige maand omzet.
Meer artikelen bekijken