Startpagina Wetgeving

Limburgs statiegeldcongres voert debat rond statiegeld op blikjes en plastic flesjes

Meer dan 570 Vlaamse en Nederlandse organisaties, steden en gemeenten zijn toegetreden tot de Statiegeldalliantie om te pleiten voor de invoering van statiegeld op blikjes en plastic flesjes. Het debat rond de eventuele invoering van statiegeld wordt intussen volop gevoerd, want in mei moet er een politieke beslissing genomen worden.

Leestijd : 2 min

Na de provincie Limburg trad eind maart ook de provincie Oost-Vlaanderen toe tot de Statiegeldalliantie. Intussen zijn meer dan een derde van de Vlaamse steden en gemeenten lid van de Statiegeldalliantie, waaronder Mechelen, Gent, Sint-Niklaas, Tongeren, Turnhout, Brugge en Hasselt. Limburg.net, de grootste afvalintercommunale van Vlaanderen, organiseerde donderdag een statiegeldcongres met internationale sprekers.

Maar liefst veertig procent van het zwerfafval bestaat immers uit flesjes en blikjes, terwijl uit onderzoek blijkt dat zeventig tot negentig procent van dat afval voorkomen kan worden. Zo betalen producenten in Noorwegen 1,8 eurocent per flesje, terwijl de supermarkten een vergoeding uitgekeerd krijgen. «Dat is geen schatting, maar hoe zij het systeem nu draaiende houden. Het is echt een unieke kans op dit moment», zegt Rob Buurman van milieuorganisatie Recycling Network.

Bovendien zouden de kosten voor de consument na de invoering van het statiegeld beperkt blijven. «De kosten van de blauwe zak gaan omlaag en er moet minder geld in sensibiliseringscampagnes geïnvesteerd worden. Ook gemeenten zullen minder moeten betalen voor de opruiming van zwerfvuil, want de belastingbetaler betaalt dat eigenlijk», aldus Buurman. «De gewone mens zal er dus eerder op vooruitgaan.»

N-VA toont zich erg kritisch, maar volgens Recycling Network moet een compromis mogelijk zijn. «Momenteel betaalt de producent 9,8 eurocent per liter om het product op de markt te brengen. Dat zou omlaag kunnen gaan door de producent minder belastingen te laten betalen, maar dan wel statiegeld in te voeren. Daardoor zou de prijs van dranken zelfs kunnen dalen», besluit Buurman.

Belga

Lees ook in Wetgeving

Vlaamse Codex Dierenwelzijn slaat veel vliegen in één klap

Veeteelt Vlaams minister van dierenwelzijn Ben Weyts heeft een Vlaamse Codex Dierenwelzijn klaar die bestaande regelgeving samenbrengt én veel nieuwe regelgeving toevoegt om dieren beter te beschermen. Het is een ambitieus werkstuk waarmee Vlaanderen zich voortrekker toont op gebied van dierenwelzijn.
Meer artikelen bekijken