Startpagina Paarden

Isabell Werth en Weihegold pakken FEI Wereldbeker dressuur

Ook de FEI World Cup Dressage kende zijn finale in de Lichtstad half april. Isabell Werth trok aan het langste eind, maar het werd toch ongemeen spannend.

Leestijd : 2 min

De geschiedenis leek zich aanvankelijk niet te herhalen dit jaar, toch keerde het tij in de Freestyle voor Isabell Werth, die er haar vierde wereldbeker pakte. Dit jaar alweer dankzij het talent en de werklust van Weihegold.

In de dressuursport krijgt men dikwijls te maken met dezelfde winnaar/winnares enkele jaren op rij. Alleen krijgt de herhaalde winnaar het niet altijd zo hard te verduren als dit het geval was dit jaar voor de Duitse dressuurcoryfee Isabell Werth. Ze kreeg immers niets cadeau en moest het opnemen tegen de supersterke Amerikaanse Laura Graves. Hetgeen veelbelovend is voor de Wereldruiterspelen 2018 die eraan komen… in de Verenigde Staten.

Grand Prix voor Graves

De Duitse combinatie liet steken vallen in de Grand Prix. Weihegold (OLD – Don Schufro x Sandro Hit) oogde gespannen, vooral in het begin van de proef. Dit was vooral merkbaar bij de eerste passage, de tweede piaffe/passagetour verliep daarna eigenlijk bijzonder makkelijk. Ook bij de zigzag appuyementen zagen we niet de bijna vanzelfsprekende balans, die zo eigen is aan de combinatie.

De Grand Prix van Laura Graves en Verdades (KWPN – Florett As x Goya) daarentegen, was in alle opzichten stukken beter dan die van Werth, met als enige echt minpunten het feit dat het paard het halthouden korter wilde maken dan wat van hem verwacht werd.

Wereldbeker

voor Werth

Het tij keerde dus compleet voor Werth en Weihegold in de Freestyle. Het Parijse publiek zag hier de Weihegold waar ze op gerekend hadden en de proef stond in schril contrast met de gespannen bedoening uit de Grand Prix. De proef van de Duitse combinatie werd beloond met 90,657 % en dus een vierde Wereldbeker in de carrière van de amazone.

Laura Graves – tweede in deze finale met 89.032 % gaf achteraf aan dat ze beter geoefend had voor de Grand Prix en volgende keer meer aandacht zou schenken aan de Freestyle. We zijn aldus verwittigd!

De Duitse combinatie Jessica von Bredow – Werndl/Unee BB (KWPN – Gribaldi x Dageraad), tekende voor de derde plaats van dit podium met 83.275 %.

Met twee KWPN-paarden op het podium van de FEI World Cup Dressage 2017/2018 en nog eens twee bijkomende in de Top 10 (zesde plaats voor Madeleine Witte-Vrees met Cennin (KWPN – Vivaldi x Donnerhall en zevende plaats voor Daniël Bachmann met Blue Hors Zach (KWPN – Rousseau x Jazz), was deze wereldbeker tevens een ode aan de indrukwekkende dressuurfokkerij van onze Noorderburen. Over de stempel van de Oldenburg-fokkerij dwars door tal van generaties via de bloedlijn van Donnerhall hebben we het in een later en duidend artikel.

PP

Foto: FEI/Liz Gregg

Lees ook in Paarden

Paarden op de weide: veel lof maar sterk onderschat

Paarden Voor elke paardenhouder is het je van het als het weideseizoen aanbreekt. Trouwens, wie ziet niet graag grazende paarden in alle vrijheid evolueren op de weide? Er is nochtans een keerzijde aan de medaille: in veel gevallen – gebrek aan weiland indachtig – krijgt het gras de genadeslag alvorens de groei echt van start gaat!
Meer artikelen bekijken