Startpagina Actueel

SALV en Minaraad willen ambitieuzer GLB

De SALV en Minaraad willen na 2020 een ambitieuzer Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). De strategische adviesraden van de Vlaamse regering stellen in een gemeenschappelijk advies dat het GLB leidt tot betere inkomens in de landbouw en betere milieuprestaties.

Leestijd : 1 min

Concreet willen de raden een meer integrale en samenhangende omzetting van de duurzaamheidsdoelen die de VN eerder stelde. Dit is volgens hen noodzakelijk om de verschillende doelstellingen te realiseren.

De SALV en Minaraad zien meer beleidsruimte voor de lidstaten is een kans, maar stellen dat harde garanties onontbeerlijk zijn om kwaliteit en effectiviteit van beleid te verzekeren. De raden vragen ook duidelijke klimaat-, milieu- en natuurdoelen op te laten nemen in de nationale plannen.

Het GLB na 2020 moet de landbouwer volgens het advies een beter inkomen en perspectief op lange termijn bieden. Meer performante instrumenten voor marktwerking en risicobeheer net als een behoorlijke vergoeding voor maatschappelijke diensten moeten daartoe leiden. De focus moet ook meer op jonge starters gelegd worden.

Ook roepen de raden op via een pluralistisch en proactief innovatiebeleid de middelen aan te reiken om in te spelen op maatschappelijke evoluties, economische uitdagingen tegemoet te treden en milieu- en klimaatdoelstellingen te realiseren.

Stimuleer aankoopgedrag dat kwaliteitsvolle en duurzame landbouwproductie bevordert via een aangepast Europees consumentenbeleid. De verschillende schakels in de keten moeten op hun verantwoordelijkheid worden aangesproken.

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken